Waarheid van KoolhydratenVoeding bestaat uit alle voedingsmiddelen die mensen nodig hebben om te kunnen functioneren. Voeding is een belangrijk onderdeel van het leven. Het biedt energie voor de dagelijkse bezigheden en sporten en goede/andere keuzes helpen u eventueel met afvallen. Blablablabla, we weten het allemaal. Maar wat doen die voedingsstoffen uit voeding dan met het lichaam? En specifiek dan de Koolhydraten.

Voeding Algemeen

We weten dat er in voeding vet aanwezig is. Dit geeft ons een beschermlaagje onder de huid, de vetlaag. Een teveel aan vetten wordt dus opgeslagen en vormt vet. Naast vet zit er eiwit in onze voeding. Die zorgt ervoor dat de spieren kunnen herstellen na een training en kunnen worden opgebouwd. Deze voedingsstoffen verdelen we als volgt in de voeding:

  • koolhydraten = 40-70% van de dagelijkse voeding
  • eiwitten = 15-20 % van de dagelijkse voeding
  • vetten = 30-40 % van de dagelijkse voeding

Dit betekent dat de voeding voornamelijk zal bestaan uit koolhydraten.

Wat zijn Koolhydraten?

Zoals eiwitten en vetten hun eigen functie hebben, hebben koolhydraten dat ook. Zij geven ons lichaam energie, het is DE brandstof van het lichaam. Het lichaam kan niet zonder deze voedingsstof. Koolhydraten zijn te verdelen in twee soorten:

1. Enkelvoudige – zoals suiker (ook wel de snelle koolhydraten genoemd). Enkelvoudige koolhydraten zijn al klein en kunnen direct en snel opgenomen worden.
2. Meervoudige – zoals zetmeel (ook wel de langzame koolhydraten genoemd). Meervoudige koolhydraten zijn kleine enkelvoudige aan elkaar geplakt. Deze moeten eerst klein gemaakt worden tot enkelvoudige voordat ze opgenomen kunnen worden door het lichaam.

Dus dit betekent dat we lekker suiker mogen gaan eten? Voldoende chocolade, ijs, snoep? Dat klinkt als het perfecte dieet! Maar nee zo werkt het niet. Hoe dan wel?

Het verschil zit hem in het effect op de bloedsuikerspiegel en daarmee het effect op de drang naar eten. Aan de hand van een voorbeeld zal ik dit toelichten.

Voorbeeld

Rond 3 uur in de middag begint u trek te krijgen. Dit is een normaal gevoel, de lunch is tenslotte al zo’n 3 uur geleden. U kunt kiezen uit een stuk chocolade van 50 gram – 250 calorieën of 2 snede brood met boter en kipfilet, deze is ook 250 calorieën.

Het is maandag 3 uur. We kiezen voor chocolade, deze bevat de enkelvoudige koolhydraten die snel opgenomen worden. De bloedsuikerspiegel stijgt snel naar een te hoog niveau, waarna het harder terugvalt dan normaal. De bloedsuikerspiegel krijgt een schok. Een uur later heb je alweer trek, zelfs meer dan voor het stuk chocolade. Een enorme drang naar zoetigheid en het gevoel dat je alles kan eten. Chocolade, ijs, snoep, taart, koek, allemaal producten met enkelvoudige koolhydraten. Het is moeilijk om een tweede, derde en vierde stukje chocolade te weerstaan. Daarnaast heb je een moe gevoel, wat we tijdens een sportactiviteit natuurlijk niet willen.
Op dinsdag om 3 uur kiezen we voor de 2 snede brood met de meervoudige koolhydraten. De bloedsuikerspiegel stijgt langzaam en niet naar een te hoog niveau. Het lichaam krijgt geen schok. Je hebt een verzadigd gevoel en de drang naar zoetigheid is er niet. Na een periode van 2,5-3 uur beginnen we pas weer trek krijgen.
Producten zoals brood, groenten, vlees, aardappelen, rijst en pasta bevatten de meervoudige koolhydraten die hiervoor zorgen.

Glykemische index

Dit effect van ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten wordt ook wel de glykemische index genoemd.
Fijn, dit effect van de snelle en langzame koolhydraten, maar hoe komt dit? En wat kunnen we ermee?  Het helpt ons tijdens het afvallen. De langzame stijging van de bloedsuikerspiegel zorgt er namelijk voor dat je voor een periode van 2,5-3 uur geen trek hebt, er zal dus geen sterk honger gevoel en geen drang naar zoetigheid optreden . Op deze manier zal het makkelijker zijn de ongezonde en lekkere snacks te weerstaan!

Waarheid van Koolhydraten

Waarheid van Koolhydraten

De rode lijn geeft een beeld van de snelle (enkelvoudige)  koolhydraten. De groene lijn geeft een beeld van de langzame (meervoudige) koolhydraten.


Conclusie

  • Koolhydraten zijn DE energiebron van het lichaam.
  • Vul een maaltijd altijd voor ongeveer 45% (ten opzichte van de hele maaltijd) met (meervoudige) koolhydraten.
  • Zorg ervoor dat de bloedsuikerspiegel geen schok krijgt door de enkelvoudige.
  • Eet om de 2-3 uur een maaltijd met meervoudige koolhydraten zodat de bloedsuikerspiegel vlak blijft. Ook tijdens het afvallen en sporten is dit een belangrijk onderdeel. Een vlakke bloedsuikerspiegel gaat het honger,- en moe gevoel en ‘snacken’ tegen.