Hoe maak je Goede Smoothie?Smoothies zijn de laatste tijd helemaal in. Smoothies zijn vooral in de zomer erg lekker. Vooral dan een smoothie met wat ijs erdoorheen. De zomer komt af en toe zo ons land binnen, dus vandaar dat ik dit artikel wijdt aan de zomerse smoothies! Want hoe maak je nou een goede smoothie?

Smoothies worden meestal gemaakt van fruit, maar kan ook van groenten zijn. Tegenwoordig zijn er tal aan recepten die rond gaan via Facebook, Instagram en verschillende websites. Mochten jij of je kinderen nou niet zo van groenten en/of fruit houden, stop alles in de blender en maak zo’n overheerlijk smoothie. Op deze manier krijgt het hele gezin voldoende vitaminen binnen en ze zijn nog lekker ook. Een andere optie is een smoothie-ijsje. Je kan dan een smoothie maken van verschillende soorten fruit en het in een ijsjesvorm gieten. Stop ze in de vriezer en de volgende dag geniet je van een overheerlijk ijsje.

Als je een fruit,- of groenten smoothie maakt kan je die goed gebruiken als tussendoortje of bij je avond maaltijd ter vervanging van de groenten. Kinderen vinden groenten niet altijd lekker en een smoothie wordt dan vaak beter gewaardeerd. Wil je er echt een tussendoortje van maken, doe er dan nog wat yoghurt doorheen. Fruit op zich is namelijk geen tussendoortje, met de reden dat het te weinig energie bevat om de tijd tussen de hoofdmaaltijden te overbruggen.

Blender of Sap Persen

Een smoothie is dik van consistentie en wordt gemaakt in een blender. Hierbij gebruik je al het eetbare van de fruit of groenten. Je kan van groenten en fruit natuurlijk ook alleen het sap gebruiken. Het sap van een vrucht is ook te gebruiken ter vervanging van de aanbevolen hoeveelheden fruit. Maar als je een stuk fruit perst en alleen het sap gebruikt, mis je de vezels. Die bevinden zich vaak in de schil, zoals bij een appel. Of in het vlies zoals bij een sinaasappel.

Vezels komen voor in graan producten als brood, pasta, muesli en aardappelen. Maar ook in groenten en fruit. In graanproducten komen andere soorten vezels voor dan in groenten en fruit. Dit verhoogt het verzadigingsgevoel en verbeterd de stoelgang. In graanproducten komen andere soorten vezels voor dan in groenten en fruit. Een combinatie van beide soorten vezels werkt het best.

Je kan een smoothie drinkbaarder maken door het toevoegen van water of jus d’orange. Probeer het zelf met het onderstaande smoothie recept of verzin jou eigen.

Hieronder vast een smoothie die ik zelf erg lekker vind, Lisa’s groenten smoothie.
Ingrediënten
– 6 kleine wortelen
– 1 appel
– 1 glas vers geperste sinaasappelsap
– 2 tomaten

Bereiding Smoothie

Stop alle ingrediënten in de blender, even aanzetten & je hebt een mooie zelfgemaakte oranje smoothie.