Verschil Sportdrank en WaterBij fitness en krachttraining, maar ook bij andere sporten, worden veel sportdranken gedronken. Maar wat zijn de beste sportdranken en wat is het verschil met water als sportdrank?

Er zijn verschillende sportdranken op de markt gebracht voor tijdens het sporten. Ze zijn bedoeld als bron van vocht en energie tijdens en na intensief sporten. Sommige sportdranken zijn gewoon bij de sportschool verkrijgbaar. Andere sportdranken kunnen in speciaalzaken gekocht worden.

Drie soorten Sportdranken

Eigenlijk zijn sportdranken te verdelen in drie categorieën.

  • Hypotone dranken; bevatten maximaal 6 gram koolhydraten per 100 ml
  • Isotone dranken; bevatten 6 tot 8 gram koolhydraten per 100 ml
  • Hypertone dranken; bevatten 8-15 gram koolhydraten per 100 ml

Hypotone en Isotone dranken zijn twee voorbeelden van sportdranken. Deze sportdranken bevatten suikers en zouten die snel opgenomen worden in het bloed. Ze leveren ons ook energie. Tijdens sportbeoefening kan je fors vocht verliezen door te zweten. Dit kan oplopen tot 1-2 liter per uur bij grote inspanningen en bij hogere temperaturen. Het is van belang het verloren vocht weer aan te vullen. Het liefst direct of tijdens het sporten. Isotone en hypotone sportdranken vullen dat verloren vocht weer aan. Maar water kan dit net zo goed als een sportdrank, want water is een isotone drank.

Verschil Sportdrank en Water

Hypotone en isotone dranken bevatten ook nog koolhydraten, water bevat geen koolhydraten. Bij matige inspanning kan je water prima gebruiken om het vochtverlies te compenseren. Op het moment dat je grote en langduriger inspanning moet leveren kan het gebruik van een speciale isotone sportdrank hulp bieden bij de sportpresentatie. Het kan dan zijn dat je glycogeen reserves aangevuld moeten worden. De glycogeen reserves in het lichaam kan je aanvullen door iets te eten maar ook met behulp van een hypotone of isotone sportdrank. Dit kan van pas komen bij duursporters of op het moment dat je niet kan eten tijdens de sportbeoefening. Glycogeen reserves is de hoeveelheid suikers die in spierweefsel en in de lever is opgeslagen.

Hypertone sportdranken zijn sportdranken die minder snel het vochtverlies compenseren in het lichaam. Dit komt omdat het teveel suikers bevat. Hypertone sportdranken bevatten ongeveer evenveel koolhydraten als frisdranken en vruchtensappen en leveren veel calorieën en dus veel energie. Zo levert Extran energie 200 calorieën per flesje. Sport je intensief maar wil je ook afvallen dan raad ik het af een hypertone drank te kiezen vanwege de grote hoeveelheden calorieën. Vanwege de energie die het levert kunnen deze dranken wel gebruikt worden door intensieve sporters, zoals duursporters die meer dan 2 uur achtereen sporten. Bijvoorbeeld wielrenners of marathonlopers. Toch raad ik ook hier een isotone of hypotone drank aan. De energie (de koolhydraten) kan je namelijk ook binnenkrijgen via andere goede voedingsmiddelen. Dit omdat hypertone sportdranken langzaam opgenomen worden in het lichaam.

Samenvatting Sportdrank

Sport je intensief? Doe je bijvoorbeeld aan duursporten? Kies dan een hypotone of isotone sportdrank en probeer tijdens de training af en toe te eten. Voor matig intensieve sporters is water voldoende. Merk je tijdens het sporten dat je het minder makkelijk volhoudt dan kan je een isotone of hypotone drank proberen. De hypotone en isotone dranken zijn de dorstlessers. Voorbeelden van isotone of hypotone dranken zijn: Isostar hydrate, Extran Hydro, Gatorade. Lees ook eens hoe je uitdroging kan voorkomen.