Extra Vitamines nodig?Vitaminetekort komt vaak voor, zeker bepaalde bevolkingsgroepen hebben extra vitamines nodig. Ouderen, kinderen, sporters, rokers, zwangere vrouwen en veganisten kunnen meestal wel extra vitamines gebruiken. Vitamines in de vorm van een supplement is voor deze groepen vaak geen overbodige luxe.

Vitamines en ouderen

Ouderen eten vaak minder, waardoor de kans vergroot wordt dat ze van bijna alle vitamines te weinig binnenkrijgen. Zonlicht en buitenlucht is ook belangrijk. Maar omdat sommige 65-plussers niet vaak buiten komen maken ze zelf minder van deze vitamine aan. Een supplement kan dan uitkomst bieden. Verder zouden alle 75-plussers extra vitamine D moeten nemen. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Maar dat gebeurt minder naarmate we ouder worden. Iemand van 20 maakt naar schatting vier keer zoveel vitamine D aan als iemand van 80.

Vitamines en kinderen

Voor kinderen tot een jaar of vier wordt geadviseerd om 5 microgram extra vitamine D per dag te nemen. Het advies om tot 7 jaar extra vitamine D te geven wordt niet meer gehanteerd. Ook niet als de letter R in de maand zit.

Aan zwangere vrouwen wordt aangeraden om extra foliumzuur in te nemen omdat dat de kans op een ‘open ruggetje’ bij de baby verkleint. Naast foliumzuur wordt ook extra vitamine D aangeraden (ook voor moeders die borstvoeding geven) voor de vorming van een stevig skelet van de baby. Vitamine D wordt zelf in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Wat in de wintermaanden dus vaak een probleem is. Je kunt het ook uit boter of een ei halen.

Rokers hebben tot 40% meer vitamine C nodig dan de verstandige mensen, de niet-rokers. De sigaretten verminderen deze vitamine.

Veganisten hebben vaak een tekort aan vitamine B12, wat alleen voorkomt in dierlijke producten. Zij eten bijvoorbeeld ook geen eieren of zuivelproducten waardoor ze al snel een tekort aan vitamine B12 hebben. Deze vitamine is vrijwel uit alle dierlijke producten te halen, bijvoorbeeld in kwark, een kabeljauw, ei of kaas.

Wanneer Vitamines innemen?

Een in vet oplosbare vitamine kun je het best tijdens een warme maaltijd innemen. Dan worden ze beter opgenomen. Dat geldt ook voor vitamine C omdat deze vitamine de ijzeropname uit de maaltijd bevordert. De B vitamine kun je op elk gewenst moment innemen.