Essentiele Aminozuren

Aminozuren zijn de basis van proteïnen en proteïnen zijn de basis voor spieren, pezen, organen. Dit betekent dus eigenlijk dat zonder aminozuren er geen spieren opgebouwd kunnen worden. Zorg dat je dus een goede basis hebt van aminozuren zodat je de spieropbouw kan optimaliseren. Aminozuren heb je in twee soorten: 9 essentiële en 11 niet essentiële aminozuren.

Essentiële aminozuren

Niet essentiële aminozuren worden door je lichaam zelf aangemaakt (vandaar dat je wel spieren op kan bouwen zonder supplementen). De essentiële amino’s kan je binnen krijgen door voedingssupplementen.

Welke Essentiële Aminozuren zijn er?

Methionine

Methionine is een zwavelhoudend aminozuur dat voor veel lichaamsprocessen belangrijk is. Het helpt mogelijk bij de preventie van aderverkalking door vetstoffen te verwijderen. Methionine voedt en stimuleert de oogspieren.

Fenylalanine

Fenylalanine is onder andere nodig voor de aanmaak van neurotransmitters in de hersenen. Het schijnt de seksuele opwinding te verhogen en hormonen vrij te maken die de eetlust reguleren.

Lysine

Dit aminozuur is nodig voor groei en weefselherstel. Maar ook de aanmaak van antilichamen, hormonen en enzymen.

Leucine

Leucine helpt afbraak van spiereiwitten te voorkomen en helpt bij botbreuken en de genezing van de huid.

Isoleucine

Het aminozuur Isoleucine helpt afbraak van spiereiwitten te voorkomen en wordt door het spierweefsel gebruikt als energiebron.

Tryptofaan

Tryptofaan wordt samen met andere vitaminen en mineralen door de hersenen gebruikt om serotonine aan te maken. Serotonine is een neurotransmitter wat de slaap reguleert en stimuleert. Ook wordt serotonine geacht de gevoeligheid voor pijn te verminderen.

Valine

Vline voorkomt de afbraak van spierweefsel.

Treonine

En als laatste het aminozuur, Treonine, helpt vetvorming in de lever te voorkomen.

Lees ook de algemene informatie over aminozuren in Aminozuren en Fitness.