Beste Supplementen voor Spiergroei

Naast vet verbranden (afvallen), opbouwen conditie (cardio training)  is het opbouwen van spiermassa (spiergroei) een van de belangrijkste doelen die fitnessers zichzelf stellen.

Zonder hier een limitatieve opsomming te geven is voor het opbouwen van spiermassa, goede voeding, voldoende rust voor spierherstel en een passend trainingsschema essentieel. Dat is allemaal bij elkaar al heel veel om rekening mee te houden. Voor spiergroei is dat echter nog niet voldoende. Reguliere voeding is vaak niet genoeg om je lichaam te voorzien van voldoende en de juiste ‘bouwstenen’. Serieuze krachtsporters kunnen daarom niet om supplementen voor spiergroei heen.

Supplementen voor Spiergroei

Op internet en in winkels zijn heel veel voedingssupplementen te koop bij bijna net zoveel aanbieders. En in net zoveel kwaliteiten. Maar wacht voordat je een fortuin investeert in allerhande voedingssupplementen. Het is goed om je te verdiepen welke type supplementen nou eigenlijk het meeste effectief zijn voor het bereiken van je doel: spiergroei. Met andere woorden, wat zijn de niet te missen Supplementen voor Spiergroei?

Eiwitten Whey Protein

Eiwitten hebben verschillende functies in ons lichaam maar zijn voornamelijk in het lichaam aanwezig met een opbouwende functie. Deze opbouwende functie komt goed van pas bij het doel van spiergroei. Voldoende eiwitten zijn essentieel voor behoud van spiermassa en spiergroei. Een tekort aan eiwitten, bijvoorbeeld als het lichaam minder energie binnenkrijgt dan het verbruikt, kan zelfs leiden tot afbraak van spierweefsel. Een teveel aan eiwitten heeft overigens geen schadelijke effecten voor het lichaam. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon bestaat voor ongeveer 15-20 % uit eiwitten.

Eiwitten zitten in onze reguliere voeding, bijvoorbeeld:

  • Producten met dierlijke eiwitten: Vlees/vis en vleeswaren, eieren, melk en melkproducten en kaas. Vlees en vis zijn het rijkst aan eiwit.
  • Producten met plantaardige eiwitten: Brood-, granen, peulvruchten, noten en soja. Aardappels en rijst bevatten juist lage hoeveelheden eiwitten.

Voor serieuze en professionele krachtsporters kan er uit de reguliere voeding vaak te weinig eiwitten gehaald worden. Het gebruik van eiwit supplementen voor spiergroei wordt dan sterk aanbevolen!

Creatine

Voor het kunnen samentrekken van je spieren heb je de stof ATP (adenosie trifosfaat, de celcellulaire energiebron van je lichaam) nodig. Deze stof zorgt voor het samentrekken van de spieren voor ongeveer 2 a 3 seconden. Van dit stofje is echter van nature maar heel weinig aanwezig in je lichaam. Een van de belangrijkste functies van creatine is om snel ATP te kunnen genereren. Met een creatine supplement kan je de voorraad creatine in je spieren aanvullen zodat er voldoende ATP aangemaakt kan (blijven) worden. Hierdoor zorg je voor een hoger energieniveau en houd je je krachttraining langer en intensiever vol. Dat komt je spiergroei absoluut ten goede!

Aminozuren

Aminozuren zijn essentieel voor het menselijk lichaam bijvoorbeeld omdat ze ondersteunen bij het groeien en herstel van spierweefsel. Want aminozuren zijn de basis van proteïnen en proteïnen zijn de basis voor bijvoorbeeld spierweefsel. Dit betekent dus eigenlijk dat zonder aminozuren er geen spieren opgebouwd kunnen worden. Je lichaam krijgt eiwitten binnen vanuit voedsel. Nadat de eiwitten door je lichaam zijn verbruikt, zijn ze afgebroken in aminozuren. Daarna worden individuele aminozuren gebruikt om de benodigde lichaamsproteïnen en enzymen te creëren.

Er zijn 9 essentiële aminozuren maar drie daarvan zijn het meest essentieel namelijk leucine, isoleucine en valine. Deze drie hebben een significant effect op insuline en glucose gebruik binnen spieren.  Leucine is de meest effectieve om de spierproteïne synthese te stimuleren.

Voor voldoende aminozuren in je lichaam is dus de inname van (voldoende) eiwitten van belang. Vaak is het echter lastig om gedurende de hele dag eiwitten tot je te nemen (als je dat al wilt). Dan is het veel efficiënter om, naast eiwitten, ook aminozuur supplementen voor spiergroei te gebruiken.

Wetenschappers, deskundigen en medische professionals zijn het erover eens dat voldoende aminozuren een belangrijk onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon.

Weight Gainers

Weight gainers zijn preparaten/ supplementen die een calorisch overschot realiseren waardoor je meer spiermassa aanzet. Er zijn verschillende types weight gainer. Zo zijn er weight gainers voor sporters die moeilijk in gewicht aankomen. Deze weight gainers bevatten relatief veel koolhydraten en minder eiwitten. Daartegenover heb je ook weight gainers die een hoger percentage eiwitten bevatten en/of vetarm zijn. Die zijn vooral bedoeld voor sporters die wel makkelijk in gewicht aankomen.

Ben jij de (top)sporter die onvoldoende energie uit je dagelijkse voeding kan halen? Probeer dan het supplement weight gainer eens uit.