Aminozuren en FitnessBinnen de fitness worden veel voedingssupplementen gekocht maar aminozuren worden daarvan minder snel aangeschaft. Wanneer je serieus aan fitness of krachttraining doet kunnen extra amino’s je echter helpen. Ze zijn namelijk goed voor je spieren. Waarom?

Aminozuren zorgen voor spieropbouw en spiergroei en zijn goed voor het immuunsysteem. Daarnaast hebben ze een positieve werking op je nachtrust, concentratie en je stemming. En zijn ze ook goed voor je spijsvertering.

Wat zijn Aminozuren?

Aminozuren zijn de basis van proteïnen en proteïnen zijn de basis voor spieren, pezen, organen. Dit betekent dus eigenlijk dat zonder er geen spieren opgebouwd kunnen worden. Zorg dat je dus een goede basis hebt van amino’s zodat je de spieropbouw kan optimaliseren.

Aminozuren heb je in twee soorten: 9 essentiële en 11 niet-essentiële. De niet-essentiële amino’s worden door je lichaam zelf aangemaakt (vandaar dat je wel spieren op kan bouwen zonder supplementen). De essentiële amino’s kan je binnen krijgen door voedingssupplementen. Binnen deze twee soorten heb je 20 verschillende vormen. De 9 essentiële amino’s zijn: Histidine, Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Fenylalanine, Threonine, Tryptofaan en Valine.

Amino’s in combinatie

Aminozuren kan je perfect combineren met proteïnen. Maar ze werken ook goed in combinatie met koolhydraten. Als je koolhydraten eet maakt het lichaam insuline aan. Als dit wordt gecombineerd met extra amino’s zal je na een workout sneller herstellen. Door de extra aanvulling van amino’s heeft het lichaam genoeg in opslag. Deze voorraad is nodig voor extra herstel en een goede opbouw van het spierweefsel.

De combinatie met een eiwitshake is natuurlijk helemaal goed. Hier heb je ook de voordelen van sneller spierherstel en een optimale verzorging van je spieren. Amino’s zitten tegenwoordig daarom bijna standaard in alle eiwitshakes. Als ze er niet in zitten heb je een goed en breed aanbod van supplementen.

Werking Aminozuren

Het lichaam krijgt proteïnen binnen vanuit voedsel. Deze proteïnen worden afgebroken tot aminozuren. Door het aanmaken van amino’s heb je een voorraad in het lichaam zitten die gebruikt wordt wanneer dit nodig is. Je hebt deze nodig bij het herstel proces van je spierweefsel. Naast het herstel en spieropbouw zijn ze ook goed voor je hersenen. Tevens zorgen ze ervoor dat vitaminen en mineralen goed worden verwerkt in je lichaam.

Aminozuren zijn dus best belangrijk. Voor sporters helemaal omdat die hier meer van verbruiken. Als je extra amino’s gaat gebruiken moet je dit wel 2 tot 4 keer per dag innemen. Dan pas heb je er voordeel aan. Als je extra amino’s gebruikt neemt je lichaam dit altijd meteen op. Zorg dus voor een juiste planning van je inname.

Lees hier verder over de verschillende essentiële, semi essentiële en niet essentiële aminozuren.