Zzzzlaap en SpiergroeiSlaap en spiergroei is een belangrijke maar onderschatte combinatie om je spieren, na een stevige krachttraining, te laten groeien.

Trainen, trainen en nog eens trainen, dag in dag uit in de sportschool, lijkt de beste manier om je doel te bereiken. Hoe meer, hoe beter wordt vaak gedacht maar de weg naar een mooi gespierd lichaam bestaat niet alleen uit hard trainen en zware workouts.

Je lichaam is niet gemaakt om onbeperkt te trainen. Rust en herstel zijn minstens zo belangrijk als een goed doordacht fitness schema. Sterker nog, krachttrainen is zinloos als er tussen de trainingen onvoldoende wordt gerust. Of je nu traint om groter, sterker of strakker te worden, het resultaat hangt af van je herstel.

Slaap en Spiergroei

Indien je je spieren dus optimaal wilt laten groeien is het belangrijk om genoeg te slapen. Tijdens het slapen is je lichaam hard bezig om je vermoeide en beschadigde spieren te herstellen en te versterken. Je spieren worden aangepast en groter gemaakt. Wanneer je niet voldoende slaapt zul je niet het optimale uit je spieren kunnen halen want dan geef je je spierweefsel niet de kans om genoeg te herstellen.

Optimale spiergroei is dus nagenoeg onmogelijk als je iedere dag jezelf afbeult in de sportschool en hangt af van de balans tussen krachttraining en herstel.

Voldoende rust dus, maar let op, het gaat niet alleen over het aantal uren slaap, maar ook over de kwaliteit van je slaap.

Tips Slaap en Spiergroei

Hieronder staan een aantal tips om jou een goede nachtrust te bezorgen.

  • je hebt minimaal acht uur per nacht rust nodig als je fanatiek sport. Harder trainen betekent meer slaap.
  • houd een vast slaap- en ontwaak ritme aan, bijv. 22.00 uur slapen en 7.00 weer fris op.
  • vermijd zware maaltijden, cafeïne/energiedrankjes en alcohol vlak voordat je gaat slapen.
  • hanteer een herstelperiode tussen de trainingen van gemiddeld zo’n 48 tot 72 uur. De duur is afhankelijk van de intensiteit van je krachttraining, het herstelvermogen van je lichaam en je conditie.
  • probeer voor het slapen gaan nog iets kleins te eten. Als je met een lege maag naar bed gaat, kan het zijn dat je door het hongergevoel moeilijk in slaap kan vallen.
  • zorg voor een donkere, rustige en koele slaapkamer.
  • drink niet voordat je gaat slapen. Drink je wel teveel dan zal je vaker naar de wc moeten wat je slaap zal verstoren.
  • plan je krachttraining/ fitness én je rust.

Probeer deze tips in acht te nemen, enne,.. slaapze.