Wat zijn Weight Gainers?Weight Gainers, iedere fitnesser heeft er wel eens van gehoord, maar wat zijn weight gainers eigenlijk en voor wie zijn ze bedoeld?
Vroeger had je ook al weight gainers maar dat was echt niet meer als vet en suiker. Inmiddels zijn deze veel verder doorontwikkeld want de eisen die (top)sporters er aan stellen zijn ook specifieker geworden.

Wat zijn Weight Gainers?

Weight gainers zijn preparaten/ supplementen, vaak eiwitpoeders, die zorgen voor extra energie voor de spieren om betere prestaties te kunnen leveren in de sportschool. Maar ze zorgen ook voor de essentiele bouwstenen in de periode erna, die van herstel en spieropbouw.

Omdat er heel veel calorieën inzitten krijg je op een makkelijke manier extra calorieën binnen. Gemengd met melk kunnen ze tot wel 1000 calorieën extra geven. Soms zijn zo ook verrijkt met vetten.

Weight gainers zijn vooral bedoeld voor sporters die intensief aan fitness en/of bodybuilding doen, zeker voor diegenen die van zichzelf een vrij laag vetpercentage hebben.

Verder kunnen ze van nut zijn voor mensen die zichzelf te mager vinden of die moeite hebben met aankomen. Wanneer deze mensen hier genoeg bij aan krachttraining doen zal het aankomen vooral door de toename van spiermassa zijn.

Een weight gainer gebruik je naast, dus in aanvulling op, je dagelijkse voeding. Het is geen maaltijdvervanger.

Types Weight Gainers

Er bestaan verschillende types weight gainer. Zo zijn ze er voor sporters die moeilijk in gewicht aankomen. Deze weight gainers bevatten relatief veel koolhydraten en minder eiwitten. Daartegenover heb je ook die een hoger percentage eiwitten bevatten en/of vetarm zijn. Die zijn vooral bedoeld voor sporters die wel makkelijk in gewicht aankomen.

Wanneer Weight Gainer?

Een weight gainer gebruik je tussen je nomale maaltijden door of direct na je training. Daarmee zet je ze direct in voor het spierherstel.

Veel weight gainers zijn ook geschikt als pre-workout.

Let op met Weight Gainers

Weight gainers zijn alleen van nut voor (top)sporters die onvoldoende energie uit hun dagelijkse voeding kunnen halen. Ben je niet zo’n (top)sporter? Besef dan dat het een veel goedkopere oplossing is om je dagelijkse voedingspatroon zo aan te passen dat je wel voldoende energie uit je dagelijkse voeding haalt bijvoorbeeld door meer koolhydraat- en eiwitrijk voedsel te eten.