Op zoek naar een Personal Trainer?Dit artikel gaat over de professionalisering van de Personal Trainer. Over wat een fitnessprofessional is, waarin een fitnessprofessional zich onderscheidt t.o.v. een niet-professional. Maar ook hoe we sporters kunnen beschermen tegen niet-professionals en zo ook non-professionaliteit. Met andere woorden, wat is een goede Personal Trainer.

Binnen de fitness zien we de trend dat er steeds meer gebruik gemaakt wordt van “opgeleide, gecertificeerde en ervaren fitness professionals” en “Personal Training”. Beide hebben direct raakvlak met: professionaliteit en professionalisering in en van de fitnessbranche.

Non-professionaliteit Fitness

“Personal Training” is, in tegenstelling wat vaak wordt beweerd, een VRIJ beroep in Nederland. Iedere fitnessinstructeur c.q. -trainer mag zich helaas een Personal Trainer noemen. Personal Training is zoals de naam al zegt een persoonlijk gerichte en vaak individuele trainings- c.q. coachingsvorm. Hierdoor is er meer tijd en energie beschikbaar voor één persoon of een kleine groep. Door deze aanpak heeft de personal trainer de mogelijkheid om meer inzicht in de persoon te krijgen, de drijfveren, doelstellingen en het hierop gebaseerde proces. Deze vorm biedt dus theoretisch gezien intensievere begeleiding en kan dus van hoger niveau zijn dan wat de reguliere fitnessinstructeurs bieden.

Personal Training is een domein hoger dan fitnessinstructeur/trainer. Het zou ook zo moeten zijn dat PT een domein hoger is dan de het reguliere domein waarin instructeurs functioneren. Onder andere wegens bovenstaande redenen. Personal Training is exclusiever en intensiever.

Iedere fitnessinstructeur c.q. -trainer mag zich helaas een Personal Trainer noemen.  Hier gaat het al fout. Hoewel PT’er een vrij beroep is, ben je dit niet per uitstek. Je kan jezelf PT’er noemen. Dit mag wettelijk gezien wel degelijk. Echter scheppen deze “niet-professionals” een scheef beeld door deze titel te claimen. Het merkbare gevolg op dit moment is dat de echte PT ‘ers, de professionals, beconcurreerd worden door niet capabele instructeurs. De niet-professionals.

Database Gekwalificeerde Personal Trainer

Er zijn op dit moment een aantal databases beschikbaar waar de gekwalificeerde en capabele PT ‘er zich kan aanmelden. Tik op Google maar “Personal Trainer database Nederland” in en je krijgt 1.390.000 hits. Filter daar de daadwerkelijke databases uit en bezoek ze maar eens. Vraagje: zijn deze databases valide? Controleren zij de echtheid naast de formaliteit? Kijken zij naar de vaardigheden iof alleen de ingescande certificaten?

Hoe dan wel en hoe vind je een professionale Personal Trainer?

Professionalisering Fitness

Ook brancheorganisaties, groot en klein, mengen zich in dit fenomeen door eigen cursussen aan te bieden, eigen databases te creëren. Goed initiatief! Maar wat bewijst dit? Voor een sporter die op zoek is naar een Personal Trainer zou het veel beter zijn als er één duidelijke basisstructuur komt in het mooie vak training/coaching. Een basis structuur waarin opleiding en kwalificatie geborgd is.

Een eigen beroepscode, een beschermde titel en een deels beschermd takenpakket met voorbehouden handelingen en het stellen van diagnoses op het gebied van personal training (dus niet medisch of para-medisch) zou een prima oplossing zijn. Door deze manier van afbakening kunnen de professionals zich eenvoudiger blijven onderscheiden en worden de handelingen, vaak al niet risicovol, op een verantwoorde manier vervuld.

Advies Personal Trainer

Zoals hierboven beschreven zou je, als sporter, dan precies weten wie je voor je hebt en wat je van jouw Personal Trainer wel en niet kan en mag verwachten. Zover is het helaas nog niet. Ben je dus op zoek naar een goede Personal Trainer, verdiep je dan goed in welke opleiding en ervaring de betreffende PT heeft. Vraag in je directe sportomgeving naar ervaringen en stel vooraf vast of de PT voor jouw persoonlijke doel de juiste is.

Vergeet nooit dat een instructeur, trainer of coach met jouw gezondheid bezig is!

Sportflock werkt uitsluitend samen met gecertificeerde Personal Trainers. Je vindt hier de personal trainer die het best bij jou past!