Wat doet Testosteron?In dit artikel behandelen we testosteron. Een hormoon dat veelal door veel mensen aan mannelijkheid, kracht en anabolen gekoppeld wordt. Klopt dat en wat is eigenlijk het effect er van?

Wat is Testosteron?

Testosteron is, zowel bij mannen als bij vrouwen, een lichaamseigen hormoon dat een rol speelt bij spiergroei en de libido. Bij mannen wordt het aangemaakt in de testikels en voor een klein deel in de bijnier. De hoeveelheid testosteron bij vrouwen is minder dan bij mannen. Maar het effect is nagenoeg hetzelfde omdat vrouwen hier gevoeliger voor zijn. Omdat het een cruciale rol speelt bij het ontstaan en het in stand houden van mannelijke lichamelijke eigenschappen, wordt daarom het wel het mannelijk hormoon genoemd.

Naast dat het bijdraagt aan de vorming van de secundaire mannelijke geslachtskenmerken en libido verhogend werkt, staat het in de sport ook bekend als sportprestatie verhogend. Sporters die streven naar meer spiermassa zijn daarom vaak op zoek naar producten voor een hogere testosteronspiegel.

In de sport komt testosteron in twee vormen voor:

  • synthetische vorm (anabolen)
  • testosteronboosters

Testosteron in de sport

Anabolen
‘Veel’ mannen, maar ook vrouwen, slikken en/of spuiten in de sportwereld anabolen steroiden (vaak anabolen genoemd). Anabolen zijn een synthetische (kunstmatige) vorm van testosteron. Ze staan op de Dopinglijst van de ‘World Anti-Doping Agency’. In veel sporten zijn anabolen daarmee verboden. Het gebruik van anabolen raden wij ten strengste af en zullen wij op geen enkele wijze ondersteunen.

Testosteronboosters
Je wilt natuurlijk geen illegale, verboden middelen gebruiken. Maar zijn er nog andere manieren om je testosteronspiegel in je lichaam positief te beïnvloeden? Ja, dat kan! Hier kan je een testosteronbooster voor gebruiken. In een testosteronbooster zit zelf geen (synthetische) testosteron maar het draagt in positieve zin bij aan je lichaamseigen testosteronproductie. Testosteronboosters kun je in Nederland legaal verkrijgen.

Testosteronspiegel verhogen

Er zijn twee manieren om je testosteronspiegel te verhogen.

  • op een natuurlijke manier
  • met gebruik van testosteronboosters

Natuurlijke manier
Als je op natuurlijke manier je testosteronspiegel wil verhogen zijn er verschillende zaken waar je op moet letten. Zo draagt een goed vetpercentage bij aan je testosteronspiegel. Maar ook voldoende slaap, beperkt alcoholgebruik, beperkt stressniveau, het drinken van voldoende water, een gezonde levensstijl en krachttraining.

Overigens is zink een mineraal dat een essentiële rol speelt bij de instandhouding van je normale testosterongehalte in je bloed. Enzymen gebruiken zink namelijk als co-enzym om testosteron aan te kunnen maken. Als je je testosteronspiegel wilt verhogen, eet dan voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink.

Testosteronboosters
Voor een natuurlijke boost van je testosteron kan je bijvoorbeeld visolie gebruiken. Visolie zorgt voor gezonde vetten en speelt een belangrijke rol in de testosteron levels. Maar ook vitamine D speelt een belangrijke rol. Wanneer het lichaam uitgeput is van vitamine D zal het testosteronlevel worden aangetast. Ons lichaam krijgt de meeste vitamine D trouwens van de zon.

Een andere optie is om een kant en klare testosteronbooster te kopen.

Let op: het toedienen van testosteron kan ernstige bijwerkingen hebben, zoals toegenomen agressie en hypertrofie/verdikking of hypotrofie/ineenkrimpen van de teelballen. Daarnaast staat testosteron op de internationale dopinglijst van de ‘World Anti-Doping Agency’. Een te grote hoeveelheid testosteron in het bloed kan er bovendien voor zorgen dat je hersencellen zichzelf gaan vernietigen, waardoor je hersenen ernstig en soms onherstelbaar worden beschadigd. (bron)