Toekomst van Fitness: Hoe fitness jij in 2020?Wat gaat de nabije toekomst van fitness betekenen? Fitness jij in 2020 nog hetzelfde als nu?

De afgelopen jaren zijn er binnen de fitness best innovaties geweest. Zo zijn er voor smartphones heel veel apps geïntroduceerd waarmee bijvoorbeeld fitness oefeningen en workout programma’s gemakkelijker beschikbaar zijn gekomen voor een hele grote groep mensen.

Fitness innovatie?

Commercieel zullen dat soms ongetwijfeld successen zijn geweest, vaak ondersteunt door de support van bekende wereldburgers. Maar of deze apps nu in de sportschool echt zo’n verschil maken is zeer de vraag. Want zeg nou zelf, hoe vaak zie je iemand in de sportschool op de smartphone kijken voor de wijze waarop een specifieke fitness oefening uitgevoerd moet worden? Daarmee lijken deze apps zich vooral te richten op de thuis fitness. Daarnaast zijn alle fitnessmethoden wel zo’n beetje bedacht en is het vaak ‘oude wijn in nieuwe zakken’. Heel erg innovatief is het dus allemaal niet.

Toch zijn er voor de nabije toekomst een aantal interessante fitness innovaties te verwachten die, vooral gericht op de motivatie, de trainingsresultaten echt ten goede kunnen komen. Want juist op het gebied van motivatie liggen de kansen.

Ook al heb je nog zoveel kennis over de uitvoering van fitness oefeningen en afstemming van voedingsprogramma’s; trainingsresultaten vallen of staan bij je motivatie.

Aan het begin van een kalenderjaar is de motivatie bij de aspirant sporter gemiddeld hoger. Met de goede voornemens in het achterhoofd en gestimuleerd door de vele acties van sportscholen, zijn deze sportscholen in januari vaak drukker bezet zijn dan in de rest van het jaar. Maar de meeste goede voornemens blijken eind januari echter al gesneuveld. De vraag is dus vooral hoe de motivatie ook de rest van het jaar vastgehouden kan worden?

De verwachting is dat in ieder geval twee innovaties de komende jaren op het gebied van motivatie echt het verschil kunnen gaan maken.

Toekomst: Virtual Fitness

Veel grote (budget) sportschoolketens bieden al virtual fitness aan in de vorm van groepslessen. Vaak vanuit oogpunt van kostenoverwegingen (meer lessen met minder personeelskosten), continuïteit (minder afhankelijk van aan/afwezigheid van personeel) en kwaliteit (iedere virtuele groepsles heeft dezelfde kwaliteit). Tegelijkertijd ligt de drempel voor virtual fitness groepslessen lager dan live groepslessen. Zo zie je dat vaak sporters eerst in de virtuele lessen de techniek en choreo zich eigen maken en daarna doorstromen naar de live lessen. Sportscholen die virtual fitness aanbieden kunnen zich onderscheiden door gebruik te maken van (bekende) topdocenten als digitale instructeurs.

Waar de virtual fitness zich nu nog vooral richt op groepslessen zal de innovatie vooral op de meer individuele virtuele benadering gaan liggen waarin meer ‘op maat’ en ‘naar keuze’ virtueel getraind kan worden. Meer keuzes en op maat aangeboden virtuele fitness zal de motivatie alleen maar ten goede komen. Daarnaast is er nog een wereld te winnen op het gebied van fitness en virtual reality.

Toekomst: Fitness 3D

Zeg nou zelf, is er iets wat meer motiveert dan resultaten? Nee toch.

Ook om je resultaten bij te houden zijn al veel apps beschikbaar. Vaak kan hierin de progressie in je trainingsschema of lichaamsafmetingen bijgehouden worden. Dat kan echter niet zonder dat je handmatig moet ingeven wat de nieuwe resultaten zijn. Er zijn echter veel manieren om lichaamsmetingen te doen. Allemaal met voor- en nadelen en zeker niet even nauwkeurig. Kan dat niet gemakkelijker?

In de nabije toekomst zou dat zomaar eens veel gemakkelijker kunnen. Een aanstaande innovatie op dit gebied is de Naked 3D Fitness Tracker.

De Naked 3D Fitness Tracker is een spiegel die aangeeft hoe het staat met je fitness doelen. Hoe werkt het? De full-length spiegel is uitgerust met een Intel RealSense Diepte Sensors die gebruik maakt van infrarood licht (zoals de afstandsbediening van je TV).

Je staat op een schaal-achtige draaitafel waarna sensoren in zo’n 20 seconden een 3D-scan van je lichaam maken. De fitness spiegel meet je lichaamsafmetingen, vetpercentage en gewicht. De gegevens van je lichaam worden in de bijbehorende app vergeleken met voorgaande resultaten. Hiermee kun je je lichaamsveranderingen in de tijd volgen inclusief een real-time heat map die spiergroei of toename van vet op je lichaam laat zien.

Toekomstmuziek? Valt mee. Zoals het er nu naar uitziet, voor $499 vanaf maart 2017 leverbaar. Check de video hieronder.