Tips voor Snellere SpiergroeiSpiermassa kan je met voedingssupplementen of fitness apparaten makkelijk laten groeien. Althans zo lijkt het vaak op internet en televisie. Maar vergeet niet dat voor de meeste mensen het houden van een normaal figuur al moeilijk is. ‘Normaal gespierd’ is daarmee al zeer moeilijk en ‘extreem gespierd’ is extreem moeilijk. Hoe kan je toch een snellere spiergroei realiseren?

Spiergroei Proces

Spieren kweken is een proces dat jaren duurt voordat je echt serieus resultaat gaat zien. Fitness vraagt erg veel toewijding en discipline voor wat je wilt bereiken en is dus niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast is je spieraanleg ook nog eens genetisch bepaald.

Je spieren zijn er eigenlijk voor gemaakt om normaal te functioneren. Begin je met krachttraining, of gebruik je je spieren intensiever met andere sporten? Dan laat je je spieren dus zwaarder werken dan normaal. Dit heeft als gevolg dat er kleine scheurtjes ontstaan in je spieren. Dit voel je als spierpijn. Je lichaam ‘vult’ deze scheurtjes op en hierdoor neemt het volume van je spieren toe.

Hieronder enkele tips die je helpen voor een snellere spiergroei.

Warming-up

Begin met een warming-up voordat je begint met krachttraining. Door je lichaam de tijd te geven om op te warmen, stroomt er meer bloed (en dus zuurstof) door je lichaam.

Total Body

De meeste fitnessers leggen vooral de nadruk op buik, borst, armen en schouders. Daarmee worden de belangrijkste spiergroepen, voor een breed fysiek, namelijk je rug en je benen, vergeten.  Voor een breed fysiek zul je alle spiergroepen moeten trainen en niet alleen de spieren die je ziet als je in je zwembroek loopt. Op Sportflock staan een aantal Total Body workout schema’s vermeld.

Trainingsfrequentie

Spiermassa heb je niet zomaar. Daarvoor moet je veel trainen, minimaal zo’n vier keer per week. Hiernaast is het belangrijk dat je je spieren voldoende rust geeft. Op Sportflock staan verschillende fitness schema’s vermeld waarin de noodzakelijke afwisseling verwerkt is.

Trainingsintensiteit

Begin met lichte gewichten en bouw dit langzaam op naar een zwaarder fitness schema. Begin je te zwaar, dan duurt het herstel van je spieren erg lang. Tijdens de training is het belangrijk om in sets te trainen: oefeningen met tussendoor korte of lange pauzes. De lengte van de pauzes is afhankelijk van je trainingsmethode.

Gezonde Voeding

Voor spieropbouw is gezond eten belangrijk. Je hebt veel energie nodig om de trainingen vol te houden. Let er vooral op dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Je spieren hebben deze eiwitten nodig voor de extra spieropbouw. Op Sportflock is verschillende informatie te vinden over eiwitten.

Ook is het belangrijk om het aantal calorieën, wat je dagelijks binnenkrijgt, in de gaten te houden. Je hebt calorieën nodig voor energie, maar ook niet teveel want deze zullen worden opgeslagen als vet. Je kunt een calorieënteller gebruiken die je daarin ondersteunt.

Gezonde Levensstijl

Wil jij spiermassa opbouwen, dan moet je daar ook dingen voor opofferen. Je lichaam moet in een goede conditie zijn om te kunnen presteren en herstellen. Drank en drugs zijn dus uit den boze, maar ook late avonden in de kroeg of discotheek helpen de opbouw van je spiermassa niet.

Alles met mate

Krachttraining kan verslavend zijn. Er is altijd wel een spiergroep die nog iets beter kan en als je niet oplet ben je nooit tevreden met wat je bereikt hebt. Blijf gewoon lekker doortrainen.

Kies echter nooit voor anabole steroïden. Deze drug vergroot inderdaad de aanmaak van eiwit in je spieren, maar is wel levensgevaarlijk.