Gevolgen van Te Weinig SlaapIedereen heeft wel eens last van te weinig slaap. Door uitgaan, drukte op het werk of door lichte stress. Als dit incidenteel voorkomt is dat niks om je druk over te maken. Komt het echter regelmatig voor dat je moeilijk in slaap valt of zelfs nachten wakker ligt? Dan moet je er wel wat mee. Te weinig slaap is namelijk schadelijker dan je denkt. Te weinig slaap past niet in een gezonde levensstijl en helpt ook niet bij afvallen of spieropbouw.

Mensen realiseren zich niet dat wanneer we slapen, onze geest rust maar ons lichaam het voortdurende werk voortzet om te proberen in balans te komen en gezond te blijven. Slaap is daarmee een soort van onderhoudsbeurt. Slaap je te weinig, dan herstel je lichamelijk en psychisch onvoldoende.

Gevolgen te weinig Slaap voor Spiergroei

Rust en herstel, en een goede nachtrust dus, zijn net zo belangrijk als een doordacht fitness schema. Of je nu traint om groter, sterker of strakker te worden, het resultaat hangt af van je herstel. Bij te weinig slaap komt spiergroei, spieropbouw dus onder druk te staan.

Gevolgen te weinig Slaap voor Eetlust

Te weinig slaap heeft, hoe gek het ook klinkt, ook een negatief effect op je eetlust. Het verhoogt je eetlust en hongergevoel.

Honger komt voort uit de behoefte van je lichaam om energie en voedingsstoffen te verkrijgen. Dat is een fysieke reactie. Eetlust is daarentegen een mentale reactie. Het is het verlangen om te eten, of je lichaam voedsel nodig heeft of niet. Te weinig slaap gooit de balans tussen honger en eetlust in de war. Wetenschappelijk onderzoek wees in 2004 uit dat gebrek aan slaap de hoeveelheid leptine (het hormoon dat verzadiging aangeeft) met 18 procent vermindert. Tegelijkertijd steeg het gebrek aan slaap met 28 procent de hoeveelheid ghreline, een hormoon dat honger signaleert.

Gevolgen voor Gewichtstoename

Te weinig slaap kan ook invloed hebben op het soort voedsel dat je eet en wanneer je ze eet. Vermoeide mensen hebben de neiging om de volgende dag meer zware, zoete calorierijke voeding te eten en ook nog meestal ‘s avonds laat. Eten van energierijk voedsel laat op de dag kan leidt tot gewichtstoename. Later op de dag begint je metabolisme immers te vertragen vanwege een lagere activiteit. Daardoor heeft je lichaam dus niet alle calorieën nodig die je hebt gegeten. Het overschot ervan wordt opgeslagen als vet.

Daarnaast heeft onderzoek in 2010 uitgewezen dat mensen die willen afvallen, bij te weinig slaap, meer vetvrije massa en minder vetmassa aan gewicht verliezen dan mensen die voldoende nachtrust genoten.

Gevolgen voor je Mentale Gesteldheid

Slaap speelt een belangrijke rol bij denken en leren. Te weinig slaap beïnvloedt cognitieve processen op een negatieve manier. Als je moe bent kun je bijvoorbeeld minder goed nadenken, je aandacht houden en ben je minder alert. Ook neemt je probleemoplossend vermogen af.

Langdurig slaapgebrek en slaapstoornissen dragen ook nog bij aan het risico op het ontstaan van een depressie.

Overige kansen op Gezondheidsproblemen

Maar liefst 90 procent van de mensen met slapeloosheid kampen daarnaast met andere gezondheidsproblemen. Te weinig slaap kan resulteren in problemen met de bloedsomloop (hart en vaatziekten) en diabetes type 2.

Wereldrecord Wakker Blijven

Wist je trouwens dat Randy Gardner sinds 1964 de officiële wereldrecordhouder Wakker Blijven is. Hij hield het maar liefst 11 dagen en 24 minuten vol! Vandaag de dag werkt het Guinness Book of Records hier niet meer aan mee. Het is immers niet gezond.

Conclusie

Je hebt minimaal acht uur per nacht kwalitatief goede rust nodig. Als je fanatiek sport en een gezonde levensstijl nastreeft, betekent dat dus misschien nog wel meer slaap. ‘Slaap’ niet verder maar wees je bewust van de kwaliteit van je nachtrust. Welterusten!