Test je kennis van ABS workouts

Ben je een fervente fitnesser? Dan vallen in de media of in real life mensen met mooie, jaloersmakende,  ABS je op.

Een sixpack is vaak onderdeel van het perfecte plaatje wat mensen van het menselijk lichaam hebben. Het straalt gezondheid en kracht uit.

Veel mensen die aan fitness of krachttraining doen streven dan ook naar perfecte ABS. Maar hoe ‘krijg’ je die? Wat moet je er voor doen en wat moet je er voor laten? Is voor iedereen haalbaar om mooie buikspieren te realiseren? Ja, maar hoe?

Goede kennis van ABS en ABS workouts is dan van belang. Test hieronder of jij alles weet!

Ab Rollers, Rockers, Twisters, Tailletrainers, trillers

Op televisie en andere media worden vaak apparaten aangeprezen waarmee je volgens de reclamespotjes in no time een perfecte sixpack krijgt. Maar werken deze eigenlijk ook? In ABS: klassieke crunches of ab-rollers kun je er meer over lezen. Onderzoek van de Universiteit van Californië heeft in 1997 al laten zien dat het door slechts een paar minuten per dag, bouwen van een perfecte sixpack met alleen ABS apparaten, gewoonweg onmogelijk is. Soms zelfs slecht voor je gezondheid (blessures).

ABS workouts iedere dag

Voor perfecte ABS is het niet perse noodzakelijk om iedere dag ABS workouts te doen. Vergeet niet dat ook je buikspieren de tijd nodig hebben om na zware ABS workouts te herstellen. Aan de andere kant train je met een aantal workouts van andere spiergroepen ook indirect je buikspieren. Dit zijn workouts die betrekking hebben op je core.

Idealiter train je specifiek je buikspieren zo’n twee keer per week intensief en integreer je die in je fitnessschema.

Schuine buikspieren

De meeste fitnessers doen als ABS workouts alleen simpele sit-ups. Voor het krijgen van een sixpack is echter meer nodig dan het doen van simpele sit-ups. Want daarmee worden hoofdzakelijk de rechte buikspieren getraind. De schuine buikspieren geven de contouren van je lichaam aan. Hoewel het met workouts nooit mogelijk is om één specifieke buikspier te isoleren, richten sommige workouts zich vooral op één functie van de buikspieren (bijvoorbeeld crunches), terwijl andere workouts alle functies tegelijk aanspreken (bijvoorbeeld hanging twisted leg raises).

ABS workouts verminderen lichaamsvet rond uw buik

Je verliest lichaamsvet rond je buik uitsluitend door het over je lichaam lichaamsvet te verliezen (vetverbranding). Het is niet mogelijk door specifieke workouts op een gerichte plek op je lichaam lichaamsvet te verbranden. Helaas.

Let op wanneer je al weinig lichaamsvet hebt kan, door het intensief trainen van je buikspieren, je taille in omvang toenemen. Er bestaan veel speciaal op de schuine buikspieren gerichte workouts. Maar wanneer je strakker wilt worden is het niet aan te raden om uitsluitend je schuine buikspieren te trainen. Hierdoor zullen je schuine buikspieren namelijk juist gaan groeien en zul je dus dikker lijken.

Voeding is essentieel

Voeding is zeer belangrijk om te zorgen dat je buikspieren zichtbaar worden. Je moet namelijk een laag (visceraal) lichaamsvet weg werken. De voeding die je in deze periode zou moeten gaan eten, zal vetarm en koolhydraatarm moeten zijn. De meest voor de hand liggende zijn bijvoorbeeld: volkoren producten en gevogelte. Lees eens de Gouden voedingsregels van voedingsdeskundige Lisa van Wayenburg.

Erg belangrijk is in ieder geval dat je de boosdoeners in je voedingspatroon geheel links laat liggen! Lees erover in: De top 5 boosdoeners.

Hoe slank je moet worden om je buikspieren te zien, hangt in zekere mate af van zowel je fysiologie als je genetica. Gemiddeld zal je percentage lichaamsvet tussen de 10-12% moeten zijn om een sixpack te zien.

Water

Naast voeding zorgt water/vocht ook voor het zichtbaar worden van de sixpack. Door gemiddeld zo’n 1,5 a 2 liter water per dag te drinken zal je sixpack sneller zichtbaar worden. Dit komt doordat water vetverbranding versnelt dus ook het vet op je buik!

Stress en Motivatie

Veel mensen weten niet goed hoeveel inspanning en opoffering het kost om perfecte ABS te realiseren. Door uitblijven van korte termijn resultaten wordt het doorzettingsvermogen en motivatie behoorlijk op de proef gesteld. Hierdoor ontstaat (lichte) ‘stress’ en dat werkt negatief uit in het lichaam. Door stress zal immers cortisol worden aangemaakt. En cortisol speelt een rol bij de vertering van voedsel, je slaap-waakritme en het afweersysteem. Dit betekent dus dat je eerder je voedsel verteert en dus ook meer en sneller weer honger hebt. Dit is niet gunstig voor een sixpack!

Conclusie ABS workouts

Het is niet ingewikkeld om perfecte ABS te hebben. Het vereist, naast motivatie en doorzettingsvermogen, alleen de juiste kennis van training en voeding. Met name van je lichaam in het algemeen. Want uitsluitend op je buikspieren gerichte workouts geven een kleine kans op resultaat. Alleen met een uitgebalanceerde complete levensstijl (voeding, training, rust) is het makkelijk om aan mooie buikspieren te werken.

Nog meer weten over het bouwen aan een sixpack? We hebben er een hele sectie aan gewijd: Sixpack.