Monsterlijke Triceps TrainenTriceps trainen wordt vaak ‘vergeten’. De biceps zijn spieren die de meeste fitnessers wel vaak trainen. Grote biceps worden geassocieerd met mannelijkheid. De biceps zijn niet voor niks een van de spiergroepen die vaak ‘showspieren’ worden genoemd. En de biceps training geeft ook gewoon een lekkere pomp. 

Triceps trainen

Als je echter gespierdere bovenarmen wilt, zal je meer moeten trainen dan alleen de biceps. Namelijk vooral juist je triceps trainen. De triceps, ook wel bekend als de musculus triceps brachii, vormen namelijk het grootste gedeelte van je bovenarm!

Niet alleen voor de omvang van je bovenarm zijn de triceps van belang. Ook voor de training van andere spiergroepen zijn sterke triceps belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan workouts voor je borst (bijvoorbeeld bench press) of je schouders (bijvoorbeeld shoulder press).

Monsterlijke triceps trainen doe je door de intensiteit van de training goed te combineren met variatie. De triceps bestaan uit drie verschillende koppen:

  • De lange kop (caput longum)
  • Zijwaartse kop (caput laterale)
  • En de middelste kop (caput mediale)

Met de triceps oefeningen kan je een verschillende kop specifiek (maar nooit exclusief) trainen. Voor monsterlijke triceps is de juiste variatie (oefeningen voor de verschillende koppen) van belang.

Specifieke Triceps trainen

Triceps trainen kan je in het algemeen op drie manieren verrichten.

  • aan de zijkanten van je lichaam
  • in een hoek van 90 graden
  • boven je hoofd

Triceps training zijkant lichaam

Voor het trainen van je triceps langs de zijkant van je lichaam kan je denken aan de volgende fitness oefeningen:

Triceps training hoek 90graden

Voor het trainen van je triceps vanuit een hoek van 90 graden kan je de volgende oefening doen:

Triceps training boven hoofd

Bij het trainen van je triceps boven je hoofd kan je aan de volgende oefeningen denken. Let op dat je niet direct met een te zwaar gewicht begint. Deze oefeningen hebben niet voor niks als bijnaam ‘skullcrusher’. Ben je niet zeker van je zaak, werk dan met een spotter.

Tip Triceps trainen

Probeer de triceps tijdens de fitness oefening zoveel als mogelijk op spanning te houden. Dat betekent dat je de beweging niet te ver door moet laten gaan. En span aan het eind van de beweging de triceps nog even goed aan. De triceps train je ook makkelijk tussendoor thuis. Een setje dumbbells of alleen je eigen lichaamsgewicht als weerstand is al voldoende.