Meest Voorkomende Fitness BlessuresFitness, hardlopen en voetbal zijn wereldwijd populaire en daardoor veel beoefende sporten. Logisch dus dat in deze sporten absoluut gezien ook de meeste blessures voorkomen. Bijna een op de zes sportblessures zijn echter maar fitness blessures (bron: veiligheid.nl). Daarmee is fitness toch een relatief veilige sport.

Kans op een Fitness Blessure

De kans op een fitness blessure is dus klein. In 2014 werden per 1.000 uur fitness maar 1,8 fitnessblessures opgelopen. Het aantal acute ziekenhuisopnamen door een blessure is ook maar laag. Omdat zoveel mensen fitness beoefenen betekent dat toch in absolute zin een hoop fitnessers die jaarlijks met een blessure te maken krijgen.

Een fitness blessure heeft vaak ook luiheid tot gevolg. Goed om blessures eens nader te beschouwen. Wat zijn de Meest Voorkomende Fitness Blessures?

Meest voorkomende Fitness Blessures

De meest voorkomende fitness blessures zijn rugblessures (12%), schouderblessures (12%) en knieblessures (20%). Het betreft dan vaak spier- of peesletsel veroorzaakt door overbelasting.

Een fitness blessure door overbelasting herken je vaak zelf wel. Een zeurderige pijn na een zware krachttraining is een signaal van overbelasting aan een pees of spier. Train nooit door met deze pijn. Uiteindelijk kan de pijn zo erg worden dat trainen voor langere tijd niet meer mogelijk is. En dan ben je nog verder van huis.

Overigens de deelname aan spinning lessen verdrievoudigt de kans op een knieblessure (bron: sportzorg.nl)

Schouderblessures

De rotatorcuff is een groep spieren rond het schoudergewricht die een groot deel van de schouderstabiliteit op zich nemen. Ze zijn met name actief in de middenstanden van het schoudergewricht. De meest voorkomende oorzaak van fitnessblessures aan de schouder zijn vaak repetitieve bewegingen die bewegingen van bovenaf vereisen. Een dergelijke repetitieve beweging is onnatuurlijk voor je lichaam. Ligamenten worden uitgerekt. Het risico neemt toe naarmate mensen ouder worden omdat de pezen dan ook degenereren.

Nekblessures

Een verkeerde houding van je rug kan nekklachten veroorzaken. De zitpositie van velen van ons, met afgeronde schouders en gebogen nek en rug, zal de pijn alleen maar heviger maken. Het veel werken achter een beeldscherm of veel kijken op je mobiele telefoon draagt daar ook aan bij. Die slechte houding neem je ook mee naar de sportschool. Een gebrek aan mobiliteit legt extra druk op de onderrug en nek. Met de kans op fitness blessures tot gevolg.

Onderrug blessures

Pijn in de onderrug komt heel vaak voor en kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. De meest voorkomende is ook hier een onjuiste houding. Een goede houding bij de uitvoering van fitness oefeningen is cruciaal om rugletsel te voorkomen. Planken kan daarbij helpen. Dergelijke fitness oefeningen voor je core zouden eigenlijk in elk fitness schema opgenomen moeten zijn.

Knieblessures

De squat en de leg extension zijn bewegingen die veel uitgevoerd worden tijdens fitness. Een juiste techniek bij het uitvoeren van deze oefeningen is, in het algemeen en voor je knieen in het bijzonder, sowieso erg belangrijk.

De aanhechting van de quadriceps onder de knie kan ook door overbelasting fitnessblessures veroorzaken. Vaak komt dit voor bij tieners die in korte tijd flink groeien. De botten groeien waarna de spieren en pezen volgen. Als tieners daarbij ook nog meer of intensiever gaan krachttrainen kan deze spieraanhechting overbelast raken.

Een andere fitness blessure aan de knie is een irritatie van het gewrichtskraakbeen. De knieën kunnen dan tijdens buigen en strekken kraken en soms zelf na een zware belasting dik worden. Wist je dat, wanneer je een kantoorbaan hebt, dat wel eens de oorzaak kan zijn? En niet te vergeten, gebruik van slechte schoenen. Door een kantoorbaan blijven namelijk je heupspieren onderontwikkeld. Wanneer je dan intensief gaat sporten en je voeten, door de slechte schoenen, ook nog onvoldoende stabiel zijn, krijgen je knieen het echt zwaar te verduren. En daar helpen leg extensions en leg press niets tegen. Die versterken immers de spieren in je voeten en je heupen niet.

Het verdient trouwens aanbeveling dat, als je een fitness oefening niet meer volledig stabiel kan uitvoeren, je het gewicht direct verlaagt.

Voorkomen is beter dan Genezen

Het is altijd verstandig om je goed te laten adviseren voordat je begint met sporten. Het blijkt wel dat de juiste technische uitvoering van en je houding tijdens de fitness oefeningen essentieel zijn voor het voorkomen van fitness blessures.

Wel eens aan gedacht om je, als je begint met fitness of krachttraining, te laten ondersteunen door een Personal Trainer? Check wat daar de voordelen van zijn.

Heb je dan toch een fitness blessure opgelopen? Vraag dan altijd advies aan deskundige, bijvoorbeeld je huisarts.

Lees ook eens Versnel je Spierherstel.