Hoe Train je een Sterke Brede RugDe Rug is één van de belangrijkste spiergroepen die je hebt. Uitdagend om te trainen maar ook blessuregevoelig. Een groot deel van de bevolking heeft of krijgt in meer of mindere mate last van rugklachten. Vanaf 2010 was pijn in de (onder)rug wereldwijd zelfs de belangrijkste oorzaak van fysieke beperkingen. Het is dus belangrijk om, voordat je je rug gaat trainen, goed te verdiepen in de juiste fitness oefening en de uitvoering er van. Want alleen dan Train je goed voor een Sterke Brede Rug.

Heb je er vragen over, twijfel dan niet en stel ze aan je personal trainer op de sportschool!

Hoe Train je NIET voor een Sterke Brede Rug?

Als je je er goed in hebt verdiept zie je om je heen in de sportschool veel rug oefeningen verkeerd uitgevoerd worden. Deze fitnessers lopen grote kans op een slechte rug of op latere leeftijd forse rugklachten. Hoe train je dus NIET voor een sterke brede rug?

In ieder geval door zonder verdieping aan een veel te ingewikkelde rug training te beginnen. Wanneer je de volgende dag geen spierpijn hebt van je rugspieren is dat nog geen reden om nieuwe, ingewikkelde (risicovolle) fitness oefeningen uit te proberen. Vaak is de juiste uitvoering van een simpele oefening veel effectiever. Richt je op de basisprincipes en leer de juiste spieren in te schakelen.

Daarnaast is het belangrijk om pijn in je rug serieus te nemen. Ben jij het type die denkt dat ie door de pijn heen kan trainen? Of dat het erbij hoort? Dream on! Een rugblessure is ernstig en moet niet worden genegeerd. Wie wil er permanente rugklachten? Dus bij pijn even gas terug en tijd vrijmaken voor herstel.

Wat ook niet helpt voor een Sterke en Brede Rug is een te zware rug training. Ook hier is enige verdieping van belang. Lees een ons artikel over Hypertrofie, het groeiprincipe. Hypertrofie treedt alleen op als je zwaar gewichten en hoge herhalingen combineert. Niet alleen de een of de ander. Haal je de 6 herhalingen in een fitness oefening niet. Dat traint je echt te zwaar. Pas als je met een iets lager gewicht je concentreert op de juiste uitvoering, zul je kracht en grootte opbouwen.

Hoe Train je WEL voor een Sterke Brede Rug?

Naast de valkuilen staan hieronder een paar tips hoe je WEL voor een sterke brede rug traint.

Pull-overs zijn zeker een onderdeel van je rug workout. Deze fitness oefening is prima voor het ontwikkelen van je rug (naast borst en triceps). Het is niet voor niks dat zesvoudig Mr. Olympia Dorian Yates en Arnold Schwarzenegger zwoeren bij deze oefening. Concentreer je hierbij op het gebruik van je lats en niet zozeer op het gewicht. Probeer je bewegingsbereik te maximaliseren en span op het verste punt je spieren nog eens aan voordat je verder gaat. Heb je de Decline Dumbbell Pull-Over al eens geprobeerd? Door het decline bankje leg je nog meer accent op je lats.

Binnen de rug fitness oefeningen zijn de Lunges een beetje ondergeschikt aan de veel hoger ingeschatte deadlifts en squats. Dat is onterecht. Vergeet niet dat lopen geen eenvoudig bewegingspatroon is. Het is een complexe beweging die stabiliteit, kracht en controle vereist. Helemaal als er gewicht wordt toegevoegd. Door in de Lunges deze beweging te gebruiken, kun je stabiliteit en coördinatie opbouwen die jij en jouw rug nodig heeft.

Absoluut de beste, maar ook moeilijke, fitness oefening voor je rug is de Deadlift. En dat niet alleen, je kuiten tot aan je trapezius worden met deze oefening geraakt. Ook hier geldt dat techniek uitermate belangrijk is. Lees de andere artikelen over de deadlift eerst voordat je er aan begint.

Conclusie Sterke Brede Rug

De rug training is er een om aan de voorkant goed over na te denken. Grote kans dat een goede verdieping je behoudt van rugblessures op korte en lange termijn en zorgt dat je een effectieve rug training doet. Voor een sterke brede rug kies je daarin vooral voor een juiste uitvoering van basisoefeningen. Just Keep it Simple.