Blessure! Wat nu?Het kan voorkomen dat je een sportblessure oploopt dus ook bij het fitnessen. In Nederland krijgen gemiddeld 2 van de 7,5 miljoen sporters per jaar een sportblessure. Het gaat hier wel om de mensen die meerdere sporten beoefenen. Wat kan je aan een Blessure doen?

Waardoor krijg ik een Blessure ?

Een sport blessure komt met name door onvoldoende conditie, verkeerde uitvoering van de training, geen of een slechte warming-up of verkeerd materiaal (zoals slechte schoenen).

Deze blessures bestaan uit twee verschillende soorten namelijk acute blessures en chronische blessures. Een acute blessure komt vaak door een val, botsing of verkeerde beweging. De bijwerkingen zijn dan vaak zwellingen, kneuzingen, verstuikingen of botbreuken. Chronische blessures komen vaak door oefeningen die telkens verkeerd uitgevoerd worden. Door de hoeveelheid herhalingen worden de spieren en pezen op een verkeerde manier belast en daardoor overbelast. Check daarom voordat je een nieuwe fitness oefening probeert eerst de beschrijving, uitleg en video.

Sportblessures ontstaan ook door ouderdom, lichaamsbouw of een verkeerde houding. De meeste sportblessures ontstaan met name aan enkels, knieën en polsen/handen.

Hoe een Blessure Voorkomen

Om een blessure te voorkomen zoek je eerst goed materiaal uit. Schoenen zijn hier de belangrijkste factor in. Naast de schoenen zorg je ook voor goed en veilig materiaal dat gebruikt wordt tijdens het sporten. Denk ook aan bandages die je spieren en pezen ondersteunen.

Sportblessures voorkom je ook door niet te hard van stapel te lopen. Als je te snel te grote prestatie wil leveren zie je vaak dat de spieren te veel belast worden door het gewicht. Het is de bedoeling dat je de zwaarte van de trainingen goed opbouwt.

Wat goed is voor je spieren en pezen is een korte warming-up van ongeveer 10 minuten. Met de warming-up zorg je ervoor dat je spieren en pezen goed voorbereid zijn voor de training. Als je tijdens het trainen pijntjes krijgt moet je die altijd serieus nemen. Verzorg dit meteen, zo voorkom je een ernstige blessure.

Naast de warming-up heb je nog de cooling down. Met de cooling down zorg je ervoor dat de opgeslagen afvalstoffen in je spieren worden afgevoerd en dat de spierpijn minder wordt.