Achter de schermen bij OlympiaHeb je je ooit afgevraagd hoe het er aan toe gaat achter de schermen bij de Olympia?

Dwayne (The Rock) Johnson en Dany Garcia laten met hun Seven Bucks Digital Studios daarom in deze Youtube film zien hoe het er in de Super Bowl bodybuilding aan toe gaat.

Bodybuilding competitie

De Mr. Olympia is de titel voor de winnaar van de professionele heren bodybuilding wedstrijd bij het Olympia Fitness & Performance Weekend. Het is een internationale bodybuilding competitie die jaarlijks georganiseerd wordt door de International Federation of Bodybuilding & Fitness. Joe Weider is de competitie in 1965 begonnen zodat de winnaars kunnen blijven concurreren en geld verdienen. De Olympia werd voor het eerst gehouden in de Brooklyn Academy of Music in New York. Deze is uitgegroeid tot het grootste bodybuilding-evenement ter wereld. Het prijzengeld is hiermee flink gestegen sinds de eerste wedstrijd werd gehouden in 1965 en het blijft jaarlijks toenemen. In 2004 bedroeg het totale prijzengeld 400.000 Amerikaanse dollars. De winnaar ontving hiervan 120.000 dollars, plus een auto. Vanaf 2015 ontvangt de winnaar zelf al 400.00 Amerikaanse dollars.

Sinds 1980 wordt gelijktijdig ook een wedstrijd voor vrouwen gehouden. In 2014 vond deze voor laatste keer de plaats. In hetzelfde weekend, het zogenaamde Olympia Weekend, wordt ook door vrouwen gestreden om drie andere titels op gebied van fitness, figure en bikini.

Olympia records

Het record aantal gewonnen Olympia competities is acht. Zowel Lee Haney (1984-1991) en Ronnie Coleman (1998-2005) hebben dit record in handen. Phil Heath heeft momenteel de titel. De film Pumping Iron (1977) laat de aanloop zien naar deze competitie in 1975 gehouden in Pretoria South Africa en hielp de carrières van Arnold Schwarzenegger en Lou Ferrigno.

Olympia 2017

Onderstaande Youtube film van het Olympia Weekend 2017 (16 -17 september) laat exclusieve content zien van achter de schermen, interviews met de oude en nieuwe kampioenen en competitiebeelden uit elk van de acht categorieën. De film bevat commentaar van de experts Johnson, Garcia en persoonlijke trainer Dave Rienzi.

Bodybuilding

Om aan dergelijke bodybuilding competities mee te kunnen doen is zeer veel discipline en een zeer goede balans tussen (kracht)training, voeding en rust extreem belangrijk. Voor professionele bodybuilders is het een way of life en velen maken er een hun beroep van. Zo dragen zijn hun kennis uit via websites, blog/vlogs. Sommigen verkopen hun eigen supplementen. Kennis van lichaam en spiergroei in het algemeen is daarbij essentieel.