Stability Ball Dumbbell Flyes
Stability Ball Dumbbell Flyes

Beschrijving fitness oefening Stability Ball Dumbbell Flyes

Bij de Stability Ball Dumbbell Flyes fitness oefening train je je borstspieren met behulp van een fitnessbal en twee dumbbells.

Neem in elke hand een dumbbell van het gewicht dat je denkt dat je deze aan kunt. Ga met je bovenlichaam, op je rug, op de fitnessbal liggen. Houd je voeten op de grond zodat het evenwicht eventueel iets gecorrigeerd kan worden met je benen. Je voeten staan op schouderbreedte van elkaar. Houd je bekken in één horizontale lijn met je bovenlichaam. Laat de dumbbells, met de handpalmen naar elkaar toe, rusten op de borst om vervolgens de armen verticaal omhoog te strekken. Dit is de beginpositie.

Adem diep in en laat de dumbbells vanuit verticale stand langzaam en gecontroleerd, met een lichte buiging in de ellebogen, naar beneden zakken. Spreid je armen totdat de dumbbells van links naar rechts in één denkbeeldige lijn zijn met je schouders. Dit is een belangrijk aandachtspunt. Houd deze stand 1 à 2 seconden vast en span je borstspieren nog eens extra aan.

Breng nu beide dumbbells gelijkmatig omhoog tot ze zich ongeveer recht boven het sternum (borstbeen) bevinden. Hierbij is er nog steeds een lichte buigen in de ellebogen waardoor de borstspier constant geprikkeld wordt om kracht te leveren. Bij het omhoog brengen van de dumbbells blaas je langzaam uit.

Herhaal dit met het aantal herhalingen volgens je trainingsschema.

Met deze oefening wordt de pectoralis major (borstspier) hoofdzakelijk getraind. De deltoideus anterior (voorste schouderkop) en de triceps brachii (armstrekspier) zijn de helpende spieren.

Tips

Ga met je bovenlichaam, op je rug, op de fitnessbal liggen. Houd je bekken hoog. Voeten op schouderbreedte neerzetten. Lichte buiging in je ellebogen houden. Dumbbells komen samen recht boven het sternum (borstbeen). Pak deze oefening niet met te zware dumbells. Het is een verraderlijke oefening wanneer de dumbells ver van het lichaam zijn.


Variaties

Fitness video Stability Ball Dumbbell Flyes