Smith Machine Overhead Shoulder Press
Smith Machine Overhead Shoulder Press

Beschrijving fitness oefening Smith Machine Overhead Shoulder Press

Bij de Smith Machine Overhead Shoulder Press fitness oefening ga met je rug volledig tegen de rugleuning op een bankje zitten onder de Smith Machine. Stel het gewicht in, waarvan je denkt deze te kunnen tillen. Pak de stang vervolgens vast, waarbij de handpalmen naar boven wijzen. Je tilt boven je macht, denk daar wel aan. Houd de ellebogen in een hoek van 90 graden, waarbij van links tot rechts de ellebogen en schouders in één denkbeeldige lijn zijn. Dit is de beginpositie.

Adem diep in en duw vervolgens de stang omhoog totdat er een lichte buiging in je ellebogen overblijft. Tijdens de opgaande beweging blaas je uit. Laat vervolgens je armen weer langzaam en gecontroleerd terug zakken naar de beginpositie. Totdat er weer een hoek van ongeveer 90 graden  in je ellebogen zit.

Herhaal dit met het aantal herhalingen volgens je trainingsschema.

Met deze oefening wordt vooral de middelste kop van het schoudergewricht getraind. De voorste en de achterste kop ondersteunen de beweging. De triceps zijn de helpende spiergroep bij deze oefening.

Tips

Let op de hoek van 90 graden in de ellebogen bij de beginhouding. Bij de opgaande beweging strek je nooit je armen helemaal. Er blijft altijd een lichte buiging in je ellebogen. Staat borst of schouders op het programma? Dan is dit een goede oefening om de schouders even op de warmen. Ben je beginner? Dan is dit een goede oefening om het schoudergewricht te verstevigen!

Variaties

Een vergelijkbare fitness oefening is de Machine Shoulder Press. Deze oefening kan ook met losse dumbbells of een losse barbell gedaan worden.


Fitness video Smith Machine Overhead Shoulder Press