Push-Ups
Push-Ups

Beschrijving fitness oefening Push-Ups

Bij de Push-Ups fitness oefening zet je je handen, op schouderbreedte, met de handpalmen naar beneden op de grond neer. De vingers wijzen in de richting waarnaar je kijkt, recht vooruit. Ga op de tenen staan, waarbij je voeten naast elkaar staan. Span de buik aan om zo een ‘plank’ van je lichaam te maken. Dit is de beginpositie.

Adem diep in en zak vervolgens met je borstkas naar beneden, door je armen te buigen. Zak zo ver naar beneden dat je borstkas zo’n 5 à 10 centimeter van de grond verwijderd is. Doe dit langzaam en gecontroleerd.

Daarna beweeg je weer terug omhoog door je lichaam omhoog te drukken. Tijdens de opgaande beweging adem je uit. Je armen zijn uiteindelijk weer bijna helemaal gestrekt. Houd deze stand 1 à 2 seconden vast en span je borstspieren nog even goed extra aan.

Herhaal deze hele beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

Met deze fitness oefening wordt de pectoralis major getraind (borstspier). De triceps brachii (armstrekspier) en de deltoideus anterior (voorste schouderkop) helpen hierbij.

Tips

Handen op schouderbreedte. Voeten naast elkaar. Buik aanspannen. Zak langzaam en gecontroleerd door beide armen en daarbij is het lichaam ‘een plank’.

Variaties

Er bestaan veel variaties van deze fitness oefening. Probeer ze allemaal eens uit. Door te variëren met de helling van het bovenlichaam kun je de nadruk op verschillende delen van de borst leggen. Als de voeten hoger zijn dan het bovenlichaam en je doet de boven beschreven oefening, train je de aanhechting van de borstspier op het sleutelbeen. Is het bovenlichaam hoger dan de voeten, dan wordt de nadruk op de onderkant van de borstspier gelegd. Daarnaast kun je ook variëren in de stand van de handen. Zijn je handen verder dan de normale stand uit elkaar, dan train je het buitenste deel van de borstspier meer. Zijn de handen dicht bij elkaar, dan wordt de aanhechting van de borstspier op het borstbeen beter getraind.


Fitness video Push-Ups