Warming-up en Cooling-downEen goede Warming-up voorafgaand aan je training en een Cooling-down na afloop is essentieel voor het voorkomen van blessures.

Doel Warming-up

Het doel van de warming-up is je niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal voor te bereiden. De lichaamstemperatuur en met name die van de spieren wordt ermee verhoogd. Hierdoor zullen er allerlei processen, die bij het sporten betrokken zijn, efficiënter verlopen. Daarmee zal het rendement van je training hoger zijn. Door een goede uitvoering ervan verminder je bovendien de kans op blessures.

Een Goede Warming-up

De warming-up begin je met heel rustig hardlopen of op een crosstrainer bijvoorbeeld. Na een minuut of twee, drie ga je aan de gang met losmakende oefeningen om de doorbloeding en de soepelheid van de spieren te verbeteren. Daarna bijvoorbeeld een stukje rustig hardlopen met wat versnellingsloopjes. Wanneer de spieren voldoende warm zijn doe je nog een serie rekoefeningen.

Duur Warming-up

De lengte van de warming-up is afhankelijk van verschillende situaties. Bij een lichte training is heel langzaam starten al voldoende. Als voorbereiding op een intervaltraining moet je een kwartier uit te trekken. Wil je echt maximaal kunnen gaan nog iets meer. Ook is het een en ander afhankelijk van de weeromstandigheden als je buiten traint. Trek bij koud weer gewoon meer tijd uit voor de warming-up.

Doel Cooling-down

Na afloop van de training doen je een cooling-down om de lichaamstemperatuur weer te laten zakken en om de afvalstoffen beter af te voeren. Door de cooling-down op de juiste wijze toe te passen zal je sneller herstellen van je inspanningen. Ook worden de loopspieren weer op lengte gebracht.

Een Goede Cooling-down

Een goede cooling-down is eigenlijk hetzelfde als een warming-up maar dan andersom. Rustig hardlopen of op ee crosstrainer met wat soms een kleine versnelling.  Je kan tijdens en erna ook wat lichte oefeningen doen.

Duur Cooling-down

De duur van je cooling-down ook afhankelijk van verschillende situaties. Over het algemeen is tien minuten voldoende.