Hardloopschema BeginnersHet doel van een hardloopschema voor beginners is je niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal voor te bereiden op veel jaren van hardloopplezier. Lekker sporten staat bij dit beginner schema voorop.

Doe eventueel de Coopertest om na te gaan hoe het met je conditie is gesteld. Doe voor je training een warming-up en na afloop een cooling-down. Voor dit beginner schema is 5 minuten voldoende.

Hardloopschema: duurloop

Bij het hardlopen van een duurloop moet je tempo zodanig zijn dat je nog rustig kan praten zonder al te veel te hijgen. Je hartslag ligt hierbij tussen de 75% en 85% van de anaërobe drempel. Deze drempel is ongeveer gelijk aan 220-leeftijd-15.

Hardloopschema: vetverbranding

Voor degene die trainen om vet te verbranden: de hartslag ligt dan tussen de 55% en 65% van de maximale hartslag. De maximale hartslag is bij benadering: 220-leeftijd.

Als blijkt dat dit beginnerschema je de eerste we(e)k(en) wel erg gemakkelijk afgaat kun je gerust overstappen naar een volgend intensiever schema. Wel oppassen dan met blessures.

Wanneer je moeite hebt met het volgen van dit beginner hardloopschema kan je proberen (en dat kan best lastig zijn) langzamer te lopen. Een andere mogelijkheid is dat je wat weken herhaalt of in een hogere frequentie per week, kortere afstanden te lopen.

Wanneer je in de sportschool op een loopband loopt kan je het beste zo nu en dan buiten trainen. Omdat het lopen op een band net even anders is en daarom ten koste kan gaan van je looptechniek. Het is trouwens ook een plezierige afwisseling.