Compound fitness oefeningenCompound fitness oefeningen zijn samengestelde oefeningen. Dit wil zeggen dat je met één fitness oefening meerdere spiergroepen tegelijk traint. Het beste voorbeeld van een compound oefening is de squat. Met de squat train je namelijk veel spieren zoals de hamstringskuitenbilspierenonderrug en natuurlijk de quadriceps.

Er bestaan ook compound trainingen. Een compound training bestaat uit isolatie fitness oefeningen waarmee je steeds specifiek een bepaalde spiergroep traint. Doordat je elke keer een andere spiergroep traint kan je alle fitness oefeningen bijna achter elkaar trainen. Groot voordeel dat je lekker snel klaar bent en echt specifieke spieren goed kan trainen.

Wat is het voordeel van compound oefeningen of een compound training? Het voordeel dat je met minder fitness oefeningen toch alles hebt gepakt is er natuurlijk één. Maar er zijn meer voordelen van compound oefeningen. Hieronder zullen de voordelen onder elkaar gezet worden.

Voordelen compound fitness oefeningen

Door het aanspreken van meer spiergroepen zal je meer calorieën verbranden dan tijdens een normale training. Wat hierboven al stond, je bent sneller klaar maar je hebt ook sneller een full body workout. Je coördinatie, reactietijd en evenwicht zal verbeteren, Tijdens de fitness oefeningen heb je meer stabiliteit en zal je de oefening beter uitvoeren, Door het verbeteren van je uitvoering heb je minder kans op blessures, je kan langer trainen met minder spierverzuring en je kan zwaarder trainen waardoor je meer spiermassa op kan bouwen.

Zoals je leest heeft het veel voordelen en zijn de compound fitness oefeningen ook nog eens makkelijk in je fitness schema te verwerken. Hieronder zullen we de meest voorkomende compound oefeningen met je doornemen.

Compound fitness oefeningen

Nadelen compound fitness oefeningen

Naast de voordelen hebben compound fitness oefeningen of een compound training ook nadelen. Als je op gewicht wilt blijven of juist gewicht wil verliezen dan is een compound oefening of compound training minder geschikt. Doordat de duur van de training minder lang is zal je minder gewicht verliezen. Nog een nadeel is dat het lichaam bijna geen kans krijgt om te herstellen tussen de oefeningen van de compound training door. Door de korte rust zit er tussen het gewicht waarmee je begint en eindigt een groter verschil. Nu is er nog een nadeel alleen die is bij iedereen verschillend en ligt ook aan op welk tijdstip je traint. Voor een compound training heb je namelijk meer gewichten en machines nodig om een aantal oefeningen direct achter elkaar te doen. Een te drukke sportschool kan hier een probleem zijn.

Als je op een rustige sportschool zit en graag spiermassa wilt maken is een compound training perfect! Als je al een tijdje stil staat kan je dit ook gaan doen, je spieren worden namelijk op een andere manier getraind en zullen dus weer extra geprikkeld worden!