Decline Barbell Bench Press
Decline Barbell Bench Press

Beschrijving fitness oefening Decline Barbell Bench Press

Bij de fitness oefening Decline Barbell Bench Press bevestig je de gewichten aan de barbell (halter/stang) waarvan je denkt deze te kunnen tillen. Ga goed met de rug  op een schuin, achterover hellend, bankje liggen. Dit houdt in dat je hoofd lager dan je benen is. Dit mag variëren tussen de 20 en 40 graden. Klem je benen achter de hiervoor bestemde kussens om het naar beneden glijden te voorkomen. Pak de stang op ongeveer schouderbreedte vast met de handpalmen omhoog. De duimen zijn hierbij aan de binnenzijde. Adem diep in en lift de halter uit de houders. Dit is je startpositie.

Laat de halter langzaam en gecontroleerd tot zo’n 5 centimeter boven de onderzijde van de borstspier zakken. Houd deze stand 1 à 2 seconden vast. Duw de halter dan verticaal omhoog totdat deze weer in de beginhouding is. Adem gedurende de weg omhoog langzaam uit. Houd een lichte buiging in het ellebooggewricht, waardoor de spanning op de spieren blijft.

Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

Met deze oefening wordt de pectoralis major (oppervlakkige borstspier) getraind, waarbij de nadruk op de onderzijde ligt. De schouders en de triceps zijn de helpende spieren.

Tips

Het is misschien verstandig om met een spotter te trainen wanneer u met zware gewichten gaat bankdrukken. Je kunt namelijk 40% meer gewicht ‘tegenhouden’ dan ‘wegdrukken’. Dit is verraderlijk bij deze fitness oefening.

Voor een mooie ontwikkeling van de borstspier is het aan te raden om deze oefening te combineren met bench press, incline bench press en een oefening met de nadruk op de binnenzijde van de borstspier.

Variaties

Deze fitness oefening wordt ook wel eens decline bench press genoemd.


Fitness video Decline Barbell Bench Press