Core training en balans IIOp Sportflock staan al meerdere artikelen die gericht zijn op de core training en core stability. Wat precies je core en core stability is en wat het trainen van je core bijdraagt aan een complete krachttraining, lees je in ‘Core Training en Balans I’.  Voor het belang er van lees dan ook eens ‘Insanity training!’.

In dit artikel besteden we aandacht aan hoe je je core en core stability dan precies kan trainen. Want naast krachttraining routines of programma’s, die specifiek gericht zijn op het trainen van je core zoals Insanity training, kan je ook fitness oefeningen die specifiek gericht zijn op je core, inbouwen in je fitness schema.

Uitvoering Core Stability Training

Core fitness oefeningen zijn het meest effectief wanneer je torso als een geheel werkt. De spieren aan de voor en achterkant tegelijk aanspannen. Je multi joint movements uitvoert en je ruggengraat gestabiliseerd is en blijft. Tijdens een groot deel van de core fitness oefeningen gebruik je als basistechniek het (abdominal) bracen.

Bracen

Abdominal bracen is de zogenoemde wervelkolom stabilisatie. Dat wil zeggen het aanspannen van je rug en buikspieren, strakhouden, of eventueel zelfs uitzetten. Het is daarbij de bedoeling dat je tijdens het bracen door kan ademen. Tijdens bijvoorbeeld de Insanity training wordt je daar door Shaun T. veelvuldig op gewezen.

Core fitness oefeningen

Het is duidelijk dat voor het trainen van je core en voor core stability, crunches en sit ups niet voldoende zijn. Je ABS zijn immers maar een klein gedeelte van je core. Je kan bijvoorbeeld ook denken aan:

  • Plank oefeningen. Lees hiervoor de artikelen Planken en Planken 2.0;
  • Push ups. Klik hier voor verschillende artikelen met uitgebreide uitleg, foto/video;
  • Squats. Klik hier voor verschillende artikelen met uitgebreide uitleg, foto/video;
  • Supermans. Klik hier voor verschillende artikelen met uitgebreide uitleg, foto/video.

Maar ook de:

Core training en balans II 1

V-Sits

Core training en balans II 2

Oblique Twist (Russian Twist)

Core training en balans II

Lunge with Twist

Core training en balans II

Bridge

Core training en balans II

Climbing Rope

Core training en balans II

Side Balance Crunch

Er zijn natuurlijk nog veel meer fitness oefeningen waarmee je specifiek de core traint. Wat zijn jouw favoriete core-oefeningen?

In Core Training en Balans III stellen we een paar routines aan je voor waarmee je effectief je core en core stability traint.