Close-Grip Push-Up
Close-Grip Push-Up

Beschrijving fitness oefening Close-Grip Push-Up

Bij de fitness oefening Close-Grip Push-Up zet je je handen, recht onder het borstbeen, met de handpalmen naar beneden op de grond neer. Houd hierbij je wijsvingers en duimen in een soort driehoek. De vingers wijzen in de richting waarnaar je kijkt, recht vooruit. Ga op je tenen staan, waarbij de voeten naast elkaar staan. Span je buikspieren aan om zo een ‘plank’ van uw lichaam te maken. Dit is de beginpositie.

Adem diep in en zak met de borstkas naar beneden, door middel van je armen te buigen. Zak zo ver in, dat je borstkas zo’n 5 à 10 centimeter van de grond verwijderd is. Doe dit langzaam en gecontroleerd. Houd deze stand 1 à 2 seconden vast. Strek de armen vervolgens volledig en blaas langzaam uit.

Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

Met deze oefening wordt de pectoralis major getraind (borstspier), waarbij de nadruk ligt op de binnenzijde van de borstspier. De triceps brachii (armstrekspier) en de deltoideus anterior (voorste schouderkop) helpen hierbij.

Tips

Variaties

Door te variëren met de helling van het bovenlichaam kun je de nadruk op verschillende delen van de borst leggen. Als je voeten hoger zijn dan het bovenlichaam en je doet de boven beschreven oefening, train je de aanhechting van de borstspier op het sleutelbeen. Is het bovenlichaam hoger dan de voeten, dan wordt de nadruk op de onderkant van de borstspier gelegd.

Daarnaast kun je ook variëren in de stand van de handen. Zijn je handen verder dan de normale stand uit elkaar, dan train je het buitenste deel van de borstspier meer. Zijn de handen dicht bij elkaar, dan wordt de aanhechting van de borstspier op het borstbeen beter getraind.


Fitness video Close-Grip Push-Up