Top 5 Beste ABS workoutsDe buikspieren, je ABS, zijn naast showspieren ook belangrijke spieren voor een stevige core. Logisch dat er zoveel ABS workouts zijn. Video’s, foto’s, abrollers, voor thuis of in de gym etc etc. Maar wat zijn eigenlijk de beste, de meest effectieve ABS workouts? We hebben een aantal goede voor je op een rij gezet. Doe er je voordeel mee!

Om het makkelijk te makken hebben we buikspier fitness oefeningen geselecteerd, die ook makkelijk thuis, zonder al teveel apparatuur, uit te voeren zijn.

Hanging leg raises/ hanging leg hip raise

De eerste van deze ABS workouts kan hangend aan een stang of ringen uitgevoerd worden. De hanging leg hip raise is een meer gevorderde versie van de hanging leg raise.
Aan je handen hang je aan de stang of ringen terwijl je benen los hangen van de vloer. Met de hanging leg raise lift je je benen (je knieën buigen) omhoog totdat je knieën op heuphoogte zijn. In deze positie pauzeer je een paar seconden. Bij de hanging leg raise beweeg je daarna weer naar de uitgangspositie om de hele beweging vervolgens te herhalen. Bij de hanging leg hip raise beweeg je na de paar seconden pauze je knieën nog verder naar je borst. Ook daar een paar seconden pauze waarna je weer naar de uitgangspositie beweegt. Deze fitness oefening kan je nog iets verzwaren door een lichte dumbell tussen je voeten te klemmen. Check de uitleg, video’s en foto’s van deze fitness oefening.

Plank/ Houver

Planken, ook wel Houver genaamd, is een van de effectiefste ABW workouts, die in verschillende varianten uitgevoerd kan worden. Deze hebben we uitgebreid behandeld in de artikelen PlankenPlanken 2.0 en de Do’s en Dont’s van Planken.
De plank fitness oefening stelt de kracht van je core zeer op de proef!

Bicycle Crunches

Deze fitness oefening is een van de beste buikspieroefeningen maar ook een van de moeilijkste. Liggend op je rug op de grond plaats je je handen licht achter je oren. Lift je schouders en benen zo’n 10 centimeter van de grond. Adem in en breng je linker elleboog naar je rechter knie. Je knie komt uit gestrekte stand en wordt tot een hoek van 90 graden gebogen. Dit zelfde geldt voor het heupgewricht. Zak vervolgens langzaam en gecontroleerd terug en doe dit bij de andere zijde hetzelfde. Blaas na één keer links en één keer rechts uit. Doe dit wel per zijde hetzelfde aantal herhalingen, om zo ongelijkheid in de buikspieren te voorkomen. Check de uitleg, video’s en foto’s van deze fitness oefening.

Rockers

Voor deze buikspieroefening heb je geen apparatuur maar wel een trainingsmaatje nodig. Deze oefening geeft de sterkste buikspierspanning, die je maar krijgen kan.
Liggend op je rug, trek je knieën op en doe je handen achter je hoofd. Breng je ellebogen naar je knieën. Dit is je startpositie. Blijf in deze houding terwijl jouw trainingsmaatje aan je benen trekt zodat je gaat schommelen. Blijf je ellebogen wel tegen je knieën houden.

Knee raise on ball

Nog een effectieve buikspieroefening. Plaats je handen recht onder de schouders op de grond en plaats je scheenbenen op een medicijnbal. Je buik-, bil- en rugspieren (core spieren) zijn aangespannen. Adem diep in en trek je knieën naar je borst toe. Denk er hier extra om, dat je rug goed in een horizontale lijn blijft. Trek je knieën in, totdat er een hoek van 90 graden is in je heupgewricht. Houd deze stand 1 à 2 seconden vast, waarna je je benen weer helemaal strekt. Blaas gedurende die weg, langzaam uit. Check de uitleg, video’s en foto’s van deze fitness oefening.

Natuurlijk zijn er nog veel meer ABS workouts om te doen. Check ze!