Decline vs. InclineBinnen fitness en in krachttraining doen de meeste sporters meestal incline fitness oefeningen. Naast incline oefeningen bestaan er ook, de minder bekende en ook minder beoefende, decline fitness oefeningen.

In veel sportscholen zijn decline bankjes niet eens voorhanden of kunnen niet op decline worden ingesteld. Als alternatief kan je een bankje gebruiken met een paar blokken onder het uiteinde. Let dan wel op de stabiliteit!

Maar wat zijn decline fitness oefeningen?

Wat zijn decline fitness oefeningen?

Om te beschrijven wat decline fitness oefeningen zijn nemen we als voorbeeld de decline bench press. Het meest voorkomende ‘probleem’ bij een onderontwikkelde borst is meestal de bovenkant, niet de onderkant. Daarom wordt de bench press meestal vlak uitgevoerd of in incline uitvoering. In de incline uitvoering staat de bank licht schuin waarbij je hoofd hoger ligt dan je benen. Bij de decline variant staat de bank juist met het hoofd lager dan je benen.

Nut decline fitness oefeningen

Op internetforums wordt er zo nu en dan gediscussieerd over decline fitness oefeningen. Het effect van decline oefeningen wordt daarbij vaak ontkent. Toch heeft decline trainen nut. Er is namelijk altijd een verschil in contractie van (delen van) je spieren als de houding van bijvoorbeeld je armen en de bewegingsrichting veranderd. Daardoor hebben bijvoorbeeld benchpress, incline benchpress en decline benchpress alledrie een andere uitwerking op je spieren (borstspieren in dit geval).

Voor een complete training van een spiergroep zijn dus verschillende trainingen (bewegingen) essentieel. Zo wordt met incline benchpress meer de bovenkant van de borst getraind. En ligt het accent meer op de onderkant van de borst bij decline. Voor een complete borsttraining en een goede borstspier ontwikkeling is de balans tussen incline en decline dus belangrijk.

Daarnaast is trouwens de variatie belangrijk voor een effectieve workout. Lees het artikel: Blijf je spieren verrassen maar eens.

Voorbeelden decline oefeningen

Hieronder staan enkele voorbeelden van decline borst trainingen.

Naast de decline borst oefeningen bestaan er ook decline buik oefeningen.

  • Decline crunch. De decline crunch is een geavanceerde variatie op de normale crunch. De beweging is hetzelfde als de crunch, alleen wordt deze uitgevoerd onder een hoek.

Advies fitness oefeningen

Als je begint met decline oefeningen, bijvoorbeeld de decline bench press, begin dan met een spotter. Je kan namelijk, door de iets andere ligging en beweging, verrast worden door het gewicht. Probeer decline fitness oefeningen gewoon eens een tijdje uit en ervaar zelf of het een verschil maakt.