Barbell Curl
Barbell Curl

Beschrijving fitness oefening Barbell Curl

Bij de Barbell Curl fitness oefening train je je biceps met behulp van een barbell (stang) met daaraan het gewicht waarvan je denkt dat je dat kan tillen. Ga rechtop staan, houd je rug goed recht en houd de barbell (stang) met de handpalm naar voren, op iets breder dan schouderbreedte, vast. Zet de benen op schouderbreedte neer en zorg dat je ‘core’ (dat zijn de buik-, bil– en rugspieren) volledig aangespannen is voor de stabiliteit. Dit is de beginpositie.

Adem vervolgens diep in en buig beide armen gelijkmatig tot de barbell (stang) ter hoogte is van de bovenkant van de borstspier. Daarbij gebruik je de bovenarmen niet, alleen de onderarmen worden bewogen. Tijdens deze beweging adem je uit. Houd deze positie 1 a 2 seconden vast en span de biceps nog even extra aan. Laat vervolgens de barbell (stang) weer langzaam naar beneden zakken tot in de beginpositie. Tijdens deze beweging adem je weer langzaam in.

Herhaal deze hele beweging voor het gewenste aantal herhalingen volgens je fitness schema.

Tips

De stang weegt meestal al 10kg. Pak daarom niet te zware gewichten. Daarmee bestaat het risico dat er veel kracht vanuit de schouders en rug gehaald gaat worden en niet vanuit de biceps.

Variaties

Als de handen op schouderbreedte, dus dichter naar elkaar toe zijn, zal er meer nadruk gelegd worden op het buitenste deel van de biceps. Ook wel de lange kop van de biceps genoemd. Als de handen verder dan de normale positie worden gehouden, wordt de nadruk gelegd op de binnenkant van de biceps. Ook wel de korte kop genoemd.


Fitness video Barbell Curl