Kort en intensief trainen kan dat?Kort en intensief trainen is dat in deze maatschappij nog mogelijk? En biedt dat voldoende soelaas? We leven namelijk in een 24-uurs maatschappij. De werkdruk ligt hoog, via social media worden we over van alles op de hoogte gesteld en we hebben nauwelijks tijd om voor onszelf te zorgen. Als je iemand vraagt: hoe het gaat? Dan krijg je vaak als antwoord: ‘druk’.

In mijn vakgebied is dit ook zo. De meeste mensen aan wie ik de vraag stel waarom men niet traint of stopt met trainen, geven vaak als excuus: ‘geen tijd’. Dit kan ook betekenen ‘geen zin’….. maar laten we ervan uitgaan dat de mens eerlijk is en werkelijk tijd te kort komt om naar de sportschool te gaan. Immers bij velen leeft nog steeds het idee dat zij urenlang in de sportschool moeten doorbrengen om resultaatgericht te trainen. Dat hoeft niet! Een fitnessprogramma van 30-40 minuten, 2-3 x per week geeft al resultaat! Daarnaast hoef je ook niet per se naar de sportschool om te werken aan je gezondheid, dit kan ook buiten of thuis.

Geschikte oefeningen voor Kort en Intensief trainen

We gaan er in eerste instantie vanuit dat je traint in de sportschool. Een volledige workout bestaat in ieder geval uit het trainen van de grote spiergroepen, benenborst en rug. Afhankelijk van je doelstelling kun je dit nog aanvullen met oefeningen voor de core stability of een cardio intervaltraining.

Er zijn genoeg oefeningen te bedenken voor de benen, borst en rug. Voor een kort en intensief programma kies je voor (functionele) oefeningen waarbij je veel spieren tegelijkertijd moet gebruiken. Ik geef je een aantal voorbeelden:

Cardio interval: loopband/fiets/roeier -> bij een intervaltraining zorg je ervoor dat je werkt met ‘rust’ en ‘piek’ momenten. Let wel, de rust momenten mogen niet te laag zijn qua belasting om dat het lichaam anders te veel terugkeert naar rustniveau. Middels intervaltraining kun je meer belasting leggen op hart- longsysteem waardoor het lichaam steeds opnieuw wordt uitgedaagd. Voor een intervaltraining is wel een basis conditie vereist.

Het programma Kort en Intensief trainen

Op basis van je doelstelling en de plek van je training stel je het trainingsprogramma samen. Wil je werken aan spieropbouw kies dan voor een sportschool waar je oefeningen met halters en los materiaal kan uitvoeren en tevens instructies krijgt van een fitness professional. Het trainen met dergelijk materiaal vereist aandacht op het gebied van techniek.

Wil je werken aan je uithoudingsvermogen dan kan je bijvoorbeeld oefeningen met eigen lichaamsgewicht combineren met een cardio intervaltraining. Dit is ook geschikt wanneer je liever thuis of buiten traint!

De intensiteit bepaalt je resultaat!

De intensiteit van een kort en intensief trainen dient hoog genoeg te zijn voor het behalen van resultaat. Tip: train volgens het principe ‘liever falen dan halen’.

Wil je resultaten bereiken zoals afvallen of het opbouwen van spiermassa train dan minimaal 3 x per week. Om je conditie en spiermassa te behouden heb je genoeg aan 2 x per week.

Tenslotte: alle keren dat je naar de sportschool gaat zijn beter dan de keren dat je niet gaat!