Waarom jouw Dieet niet werktVoor velen is Afvallen en Diëten een bewuste keuze maar blijft het realiseren van daadwerkelijk duurzaam gewichtsverlies moeilijk. Hoe frustrerend is het als je dag in dag uit met je voeding bezig bent, je je in het zweet werkt in de sportschool, maar je geen resultaat boekt. Sommige mensen lijken niet af te kunnen vallen, andere zijn steeds aan het jojo-en. Vergeet niet dat iedereen kan afvallen, ook jij! Voordat je (weer..) gewichtsverlies als goed voornemen kiest is het dus goed om alvast wat redenen te kennen waarom soms een Dieet niet werkt. Dan kan je daar rekening mee houden en wordt je kans op succes groter.

Onvoldoende verbruik van calorieën

Veel mensen willen afvallen door rigoureus minder te gaan eten. Op zich niet direct verkeerd maar besef dat als je veel te weinig eet, er twee dingen gebeuren die je niet wilt. Als je te weinig calorieën binnen krijgt loop je namelijk het risico dat je naast vetverlies, ook spiermassa afbreekt. Dat wil je natuurlijk niet. Daarnaast loop je het risico dat je je lichaam in een overlevingsmodus brengt. Je lichaam past zich aan op het lage aantal calorieën wat het binnenkrijgt en vertraagt daardoor je metabolisme (spijsvertering). Een crashdieet is dus echt een reden waarom je dieet niet werkt.

Veel beter is om kleine aanpassingen te maken in je voedingspatroon en je dat combineert met meer lichaamsbeweging. Fitness, krachttraining of HIIT kunnen je helpen om je spiermassa te behouden en lichaamsvet te verbranden (bron). Het behouden van spiermassa voorkomt bovendien een vertraagd metabolisme. Combineer de aanpassingen in je voedingspatroon en je lichaamsbeweging zodanig dat je per week maximaal zo’n 1% van je lichaamsgewicht verliest. Dat is ten eerste veel beter vol te houden en is tevens veel beter voor je lichaam om aan te wennen.

Vetverlies en Spiermassa

Wanneer je naast diëten ook serieus bent begonnen met sporten kan het goed lijken dat je niet afvalt. Maar focus je in dat geval niet al te veel op je lichaamsgewicht. Spiermassa weegt immers zwaarder dan vet. Is je lichaamsgewicht gelijk gebleven kan het dus zijn dat je wel degelijk vet hebt verloren maar dat je tegelijkertijd in spiermassa bent aangekomen. Een betere manier om je voortgang te meten is dan niet de weegschaal maar bijvoorbeeld een huidplooimeting. Met een huidplooimeting kun je namelijk je vetpercentage meten. Doe dit minimaal een keer in de maand.

Eet echt Gezond

Veel mensen denken dat ze gezonder zijn gaan eten maar doen dat in werkelijkheid niet. Ze laten zich in de supermarkt verleiden door zogenaamd gezonde etenswaren met vermeldingen als light, no added sugar enzovoort. Veel van deze voeding is helemaal niet zo gezond als de verpakking je doet geloven. Het advies hier is om je dagelijkse voeding bij te houden in een van de vele hiervoor beschikbare calorietellers. Weet wat je eet voordat je de conclusie trekt dat je dieet niet werkt.

Gebrek aan een goede nachtrust

Een goede nachtrust is onwijs belangrijk voor je gezondheid, net als gezonde voeding en voldoende dagelijkse lichaamsbeweging. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat niet genoeg slaap kan leiden tot gewichtstoename doordat je metabolisme verlaagd wordt. Tegelijkertijd wordt de productie van verschillende hormonen in gang gezet die de opslag van lichaamsvet stimuleren (bron). Daarmee kan het dus lijken dat je dieet niet werkt. Een mens heeft gemiddeld 7-8 uur slaap nodig. Train of sport je daarnaast nog intensief, dan is misschien nog wel meer slaap nodig. Naast voor je gezondheid is een goede nachtrust ook noodzakelijk voor spierherstel.

Wissel niet van Dieet als Dieet niet werkt

Als je een bepaald dieet hebt gekozen, geef het dan voldoende kans om voor je te gaan werken. Trek niet te snel de conclusie dat een dieet niet werkt. Besef dat met welk dieet dan ook, je niet iedere week hetzelfde resultaat boekt. Je eet, sport, werkt ook niet iedere week exact hetzelfde. Daarnaast gaat het verlies van vet gewoon langzaam. Het is er tenslotte ook niet in twee weken bijgekomen. Stel jezelf haalbare doelen en heb realistische verwachtingen. Geef je dieet een goede kans en houdt het zeker enkele maanden serieus vol.