Waarheid van VettenVoeding bestaat uit alle voedingsmiddelen die mensen nodig hebben om te kunnen functioneren. Voeding is een belangrijk onderdeel van het leven. Het biedt energie voor de dagelijkse bezigheden en sporten en goede/andere keuzes helpen je eventueel met afvallen. Blablablabla, we weten het allemaal. Maar wat doen die voedingsstoffen, zoals vetten uit dan met het lichaam? En hoeveel moeten we er dan van eten?

Voeding algemeen

We weten dat er in voeding vet aanwezig is. Dit geeft ons een beschermlaagje onder de huid, de vetlaag. Een teveel aan vetten wordt dus opgeslagen en vormt vet. Naast vet zit er eiwit in onze voeding. Die zorgt ervoor dat de spieren kunnen herstellen na een training en kunnen worden opgebouwd. En dan hebben we nog de koolhydraten. Deze voedingsstoffen verdelen we als volgt in de voeding:

  • koolhydraten = 40-70% van de dagelijkse voeding
  • eiwitten = 15-20 % van de dagelijkse voeding
  • vetten = 30-40 % van de dagelijkse voeding

In het vorige artikel hebben we de koolhydraten besproken. In dit artikel bespreken we de vetten uit voeding. Je hebt 2 verschillende soorten: verzadigde en onverzadigde. In voedingsmiddelen is er altijd sprake van een combinatie van beide. Het is de bedoeling dat de verzadigde vetten in mindere mate genuttigd wordt. Vet heeft net als koolhydraten een functie als energiebron in het lichaam en levert de vitamines A, D en E en de essentiële vetzuren.

Verzadigde Vetten

Verzadigde vetten zijn de verkeerde. De V van verzadigd zit ook in verkeerd. Verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte in het bloed, het slechte cholesterol, genaamd LDL-cholesterol. Daarmee vergroot het de kans op hart- en vaatziekten. Deze vetten zijn hard bij kamertemperatuur. Ze zitten in producten als, zuivel, cacao, eieren.

Visceraal Vet

Als het lichaam teveel verzadigde vetten binnen krijgt, heeft dat een negatief effect op onze gezondheid. Iedereen kent het wel, de december maand is geweest. Sinterklaas, kerst, oud & nieuw. 1 Januari ga je op de weegschaal staan en je ziet wat het heeft aangericht. Ook voel je het aan je kleding die strakker is gaan zitten. Er heeft zich vet opgeslagen in het lichaam. Opgeslagen vet rondom de buik heet subcutaan vet. Denk aan de “bierbuik” en de “vetrolletjes”. Daarnaast kan er ook vet rondom de organen (nieren, lever, hart, longen) in de romp opgeslagen zijn. Dit vet is niet zichtbaar. Genaamd visceraal vet. Visceraal vet is gevaarlijk omdat het de organen verdrukking geeft. 40% van de ‘slanke’ mensen is van binnen te dik. Hiermee bedoel ik, dat hun visceraal vet boven de 12% is, dit is te hoog. Een speciale weegschaal is in staat dit soort vet te meten.

Onverzadigde Vetten

Onverzadigde vetten zijn de Oké vetten. De O van onverzadigd zit ook in oké. Deze verlagen juist het slechte LDL- cholesterolgehalte. Ze zijn vloeibaar bij kamertemperatuur en zitten in gevogelte, oliën en vette vis.

Wat doen Vetten?

Er worden veel slechte dingen gezegd over vetten, voornamelijk dat je er dik van wordt. Maar ze spelen een belangrijke rol in je lichaam. Geven het lichaam benodigde energie als dat nodig is. Of het wordt gebruikt voor de cellen in je lichaam, voor zenuwweefsel en hersenen. Vetten leveren energie voor lichte tot matige inspanning. Als het niet als energie gebruikt wordt, worden ze opgeslagen in de lever en vetweefsel. Vetweefsels zijn de energievoorraden van het lichaam. Een tekort kan schade leveren aan bijvoorbeeld de zenuwweefsels. De vitamines A, D, E en K kunnen niet hun werking uitvoeren zonder vet. Zij kunnen namelijk alleen oplossen in vet, de vetoplosbare vitamines worden ze genoemd. Onverzadigde vetten leveren essentiële vetzuren als omega-3-vetzuren. Deze beschermen ons tegen hart- en vaatziekten, ontstekingen etc. Het is dus niet de bedoeling dat alle vet schrapt uit je voeding. Vet heeft wel degelijk ook een positief effect, behalve dat het ons een vetlaagje kan geven.

Afvallen

Als het lichaam vet niet gebruikt als energie wordt het opgeslagen als energiereserve in de vorm van een vetweefsel. Het lichaam gebruikt vet als energiebron als er te weinig koolhydraten aanwezig zijn in het lichaam. Bij het willen verliezen van gewicht is sporten een belangrijk onderdeel. Tijdens een inspanning gebruikt het lichaam de opgeslagen koolhydraten in het lichaam, de glycogeenvoorraad heet dit. En tevens worden de vetten gebruikt als energie. Deze kennis kan je gebruiken op het moment dat je een aantal kilo’s wilt afvallen.  Bereken je eigen voedingsbehoefte zoals beschreven in het artikel Gouden voedingsregels) en let op je productkeuze. Kies voor producten met langzame koolhydraten en eet veel groenten. Voor hulp bij het afvallen kan het verstandig zijn een diëtiste te raadplegen.

Conclusie

We kunnen niet zeggen dat vetten slecht voor ons zijn. Want ze hebben een belangrijke functie in ons lichaam. Alleen teveel is niet goed voor ons lichaam. De voorkeur gaat naar de onverzadigde vetten en af en toe de verzadigde.


  • Verzadigde vetten zijn de verkeerde. Met name vlees, zuivel, eieren en cacao.
  • Onverzadigde vetten zijn oké. Met name oliën, vis en gevogelte.
  • Visceraal vet is vet rondom de organen en is niet altijd zichtbaar, maar kan wel gevaarlijk zijn. Een speciale weegschaal is in staat dit te meten.