Voordelen van ochtendtrainingSporten, fitnessen, krachttrainen vroeg in de ochtend? Welke voordelen heeft een ochtendtraining?

In Nederland zijn best veel sportscholen te vinden die rond 7 uur in de ochtend al open zijn. Maar in de Verenigde Staten kan je al vaak 24 uur per dag naar de sportschool. Dit kan voor mensen die onregelmatig werken een voordeel zijn.

In Nederland zie je deze ontwikkeling ook al langzaam ontstaan. Bij sommige Basic Fit- vestigingen kan je al van maandagochtend tot vrijdagavond constant fitnessen.

Naast de voordelen voor mensen die onregelmatig werken, zijn er nog meer voordelen om al ‘s ochtends vroeg te fitnessen.

Voordelen fitness ochtendtraining

Als je de mogelijkheid hebt om vroeg in de ochtend te gaan fitnessen, doe dat dan, ook al is het lastig om ‘s morgens vroeg je sportkleren aan te trekken en daadwerkelijk met gewichten aan de gang te gaan.

Wat zijn namelijk de voordelen van fitnessen in de ochtend?

Als je vroeg in de ochtend gaat fitnessen zal je metabolisme sneller opstarten. Door de lichamelijke beweging zal je stofwisseling de gehele dag sneller blijven werken. Door de ochtendtraining zal dus je stofwisseling eerder op gang komen en dus langer werken op een dag. Dit kan juist net het zetje zijn wat nog nodig is om de laatste kilo’s af te vallen.
Door een ochtendtraining zal je ook sneller vet gaan verbranden. Dit komt doordat je alleen op een ontbijt gaat trainen. In het lichaam zitten dan nog weinig voedingsstoffen (lees hier: koolhydraten). De koolhydraten voorraad zit door de nachtrust op een laag niveau. Als je dan gaat trainen zijn de voorraad koolhydraten al snel op verbrand en zal je lichaam eerder je vetreserves gaan aanspreken.

Uit onderzoek is gebleken dat de hersenen beter functioneren na een training. Als je dus in de ochtend traint kan je daarna direct ‘scherp’ aan het werk.

Alternatieven fitness ochtendtraining

Wanneer je niet in de ochtend naar de sportschool kan gaan, bijvoorbeeld omdat de sportschool nog niet open is, zijn er andere goede oplossingen die je in de ochtend kan doen.

  • Begin je dag met een wandeling, rondje hardlopen of een stuk fietsen.
  • Train thuis wat met push ups en buikspieroefeningen
  • Ga in de ochtend wat baantjes trekken in het zwembad

Als je de voordelen van een ochtendtraining eruit wilt halen ga er dan voor en zoek de juiste sportschool. De sportschool die vroeg open is!