Twee Makkelijke Tips voor AfvallenRond de zomer of aan het begin van een nieuw jaar zijn veel mensen bezig met het terugdringen van hun lichaamsgewicht. Mensen doen daar soms heel ingewikkeld. Tegelijkertijd zijn de meest simpele acties om af te vallen niet bekend of worden niet nageleefd. Daarom hieronder twee hele Makkelijke Tips voor Afvallen.

In sommige gevallen lukt het mensen echt niet om op eigen houtje af te vallen. Gan dan op zoek naar een goede gewichtsconsulent(e) of diëtist(e) om je hierbij deskundig te ondersteunen.

Tip 1: Houd bij wat je eet

Wist je dat je al gaat afvallen als je alleen maar bijhoudt wat je dagelijks eet? De eerste van de makkelijke tips voor afvallen is dus Houd bij wat je Eet!

Een onderzoek van het Kaiser Permanente Care Management Institute heeft naar de invloed die een voedingsdagboek had op gewichtsverlies bij meer dan 1.700 mannen en vrouwen gekeken. De conclusie was dat de beste voorspeller voor gewichtsverlies geen specifiek onderdeel was uit iemands dieet. Nee, In plaats daarvan was het hoe vaak de mensen in de studie hun dagelijkse voeding bij hielden. Degenen die hun voedsel dagelijks op schreven, verloren twee keer zoveel gewicht als degenen die hun voedsel helemaal niet registreerden.

Dat is op zich logisch te verklaren. Immers je bent je veel bewuster van de hoeveelheden die je eet. Zelfs als je niet weet hoeveel calorieën een bestanddeel van je voeding bevat, ben je je wel meer bewust van hoe porties een keuze zijn. En niet alleen iets dat je overkomt.

Tegelijkertijd wordt je ook meer bewust van alle tussendoortjes die je gedurende de dag, zonder erbij na te denken, misschien eet. Alles wat je eet, dus ook de tussendoortjes, tellen immers mee. Men zegt niet voor niks dat ‘ieder pondje door het mondje’ gaat.

Maar je wordt ook meer bewust wat je eet. Zo druk als we zijn, hebben we de neiging om voedsel te eten met weinig aandacht voor wat we eten. Dat wordt ook wel emotioneel en stress gerelateerd eten genoemd. Zonder het te beseffen eten we dan vaak meer dan nodig. Studies tonen aan dat mensen die alle maaltijden snel snel snel tot zich nemen, meer calorieën consumeren. Sneller honger krijgen na een maaltijd. En vaker last hebben van overgewicht.

Mindfull eten

Meer bewust zijn wat je eet wordt ook wel Mindful eten genoemd. Het kan voedsel niet alleen beter laten smaken. Maar geeft je ook de tijd om bewust te zijn je van honger gevoel/ lekkere trek. Hierdoor ben je minder geneigd om teveel te eten. Als je de tijd neemt om elke hap die je te waarderen kan het ongewenst voedselgedrag verminderen.

Er bestaan tegenwoordig verschillende betaalde en onbetaalde apps om je voeding gedurende de dag op je mobiel bij te houden.

Tip 2: Haal je Calorieën naar voren

De tweede van de makkelijke tips voor afvallen is het op de dag naar voren halen van je calorieën. Er zijn steeds meer onderzoeken die suggereren dat, als je je gewicht omlaag wilt brengen, je beter meer calorieën eerder op de dag kunt nuttigen. Uit een studie uit 2017 bleek onder meer dat mensen die meer calorieën tot zich namen bij het ontbijt en de lunch, gemiddeld een lagere body mass index (BMI) hadden in vergelijking met mensen die de meeste calorieën aten tijdens het avondeten.

Heel raar is dat niet. Calorieën vanuit het ontbijt of de lunch laten je metabolisme eerder op starten en verminderen de behoefte aan snacks gedurende de dag. Je loopt tevens minder risico dat je je overeet bij het diner. Daarnaast worden calorieën die later op de dag gegeten worden, sneller opgeslagen als vet.

Conclusie Makkelijke Tips voor Afvallen

Voordat je begint aan ingewikkelde diëten, probeer eerst de twee bovenstaande makkelijke tips voor afvallen uit. Eet je daarnaast gezond maar gaat je lichaamsgewicht nog niet omlaag? Lees dan ook eens Gezond eten en toch aankomen.