Meer Conditie met IntervaltrainingIntervaltraining is een goede manier om de conditie te verbeteren. Tijdens een intervaltraining laat je de spieren harder werken dan normaal en dit zorgt er voor dat het lichaam snel en meer energie produceert. Door de extra energie zal de training langer volgehouden kunnen worden.

Wat is Intervaltraining?

Een intervaltraining bij hardlopen kan je zo’n 1 a 2 keer per week doen naast je normale hardlooptraining.

  • Het begin van zo’n is een warming-up van 5 minuten op 30% van je maximale tempo.
  • Na deze 5 minuten begin je met hardlopen, dit zal je 2 a 3 minuten moeten volhouden. Dit betekent dus dat je flink door zal moeten rennen, denk aan een tempo dat je normaal 8 a 10 minuten lang kan volhouden.
  • Na deze 2 a 3 minuten zal je 2 a 3 minuten rustig lopen/wandelen.

Deze laatste 2 stappen zal je hierna vaak moeten herhalen. Voor een beginner ligt dit tussen de 3 en 6 herhalingen en de gevorderde loper kan dit wel 10 keer herhalen. Het is wel de bedoeling dat je tijdens de 2 a 3 minuten hardlopen telkens dezelfde afstand aflegt. Dit wordt telkens moeilijker om het te halen.

Een intervaltraining is erg zwaar en als beginnende loper zal je dit goed moeten opbouwen. Het is aan te bevelen om eerst te zorgen voor een goede basis, bijvoorbeeld als je een aantal keer per week al 30 tot 60 minuten kan hardlopen.

Bij hardlopers is het vaak lastig om de afstand sneller af te leggen of de afstand vergroten. Deze training kan je hierbij helpen.

Voordelen

Naast het verbeteren van je conditie en het verbeteren van je gehele training heeft een intervaltraining nog meerdere voordelen.

Door vaak zo’n training te doen zal je merken dat je longinhoud toeneemt. Dit betekent dat je tijdens je training meer zuurstof kan innemen. Dit heeft niet alleen voordelen voor je intervaltraining, maar natuurlijk ook voor andere sporten die je beoefend.

Let wel op dat je, wanneer je al heel lang een intervaltraining volgt en telkens de intensiteit verhoogt, je spiermassa kan gaan verliezen. Dit is een voordeel voor de hardlopers, maar dit is een groot nadeel voor personen die daarnaast ook krachttraining doen.