Kracht van KwarkBen jij bezig met krachttraining of fitness en je eet geen kwark? Het bevat veel eiwitten en heeft een goede uitwerking op je spieren (spieropbouwspierherstel), helpt bij het afvallen en is niet duur. Kwark kan prima voor het slapen gaan gegeten worden. Lees hieronder waarom.

Wat is Kwark?

Kwark, in het frans is dat ‘formage frais’, betekent letterlijk ‘verse kaas’. Het is dus een zeer dunne/verse vorm van kaas en bestaat uit melk aangevuld met melkzuurbacteriën. Na deze toevoeging wordt er ook stremsel toegevoegd. Dit zal 24 uur moeten stremmen en verzuren, hierna kan het worden uitgesneden en uitgelekt worden. Na het uitlekken blijft er een derde van de hoeveelheid over en dit zal goed geroerd moeten worden en is het klaar. Kwark kan je van veel soorten melk maken. Zo kan het ook gemaakt worden van schapen- of geitenmelk.

Kwark zorgt voor een sneller herstel van je spieren. Dit komt doordat er veel aminozuren aan je spieren worden geleverd.

Voordelen

  • De eiwitten in de kwark zorgen voor een langzame afgifte van eiwitten aan de spieren en levert daarmee een bijdrage aan spierherstel en spieropbouw.
  • Het is een goedkope manier om eiwitten tot je te nemen.
  • Daarnaast is makkelijk en snel te eten.
  • Kwark is goed voor je botten. Het zorgt daardoor voor een versterking in je botstructuur.
  • Het voorkomt de afbraak van spiervezels.
  • En door kwark te eten, zal je sneller een voller gevoel krijgen. Dit is dus erg goed voor het afvallen.

Voor het Slapen gaan

Als je het voor het slapen gaan kwark eet zal je er de hele nacht effect van hebben. Er zitten namelijk veel eiwitten in ten opzichte van het aantal koolhydraten. Dit is goed voor het afvallen want het kost veel energie om alle eiwitten om te zetten.

Variaties

Veel mensen vinden kwark alleen helemaal niet lekker en eten het daarom ook niet. Vooral als het de bedoeling is dat je elke dag een bak ervan op eet zal dat dan lastig worden. Om de kwark wat lekkerder te maken zijn er varianten te bedenken.

  • Voeg er water aan toe en drink het op.
  • Of voeg er siroop aan toe (met weinig koolhydraten!). Dit zorgt voor een lekker smaakje.
  • Maak van je kwark een shake. Doe dan er wat whey proteine en melk bij. Dit zal je moeten mixen in een blender. Hier kan je dan ook nog fruit bij doen voor wat extra smaak.

Wel belangrijk is dat je de juiste kwark koopt, en wel de magere! Waarom magere? Hierin zitten namelijk de meeste eiwitten en de minste Kcal.

Eet smakelijk!