Koolhydraatarm wel of niet goedDe zomer is weer voorbij en vaak is dat de periode dat veel mensen weer beginnen met sporten en afvallen.

Net zoals je beter niet zonder begeleiding van bijvoorbeeld een personal trainer moet beginnen met sporten, kan je ook beter niet zonder begeleiding beginnen met afvallen. ‘Duurzaam’ afvallen is moeilijker dan men misschien denkt.

Recent onderzoek

Recent is, op basis van een langjarig onderzoek, duidelijk geworden dat een voedingspatroon waarin ongeveer de helft van de dagelijkse benodigde calorieën uit koolhydraten gehaald wordt, het meest gezond is. Mensen die dat doen leven het langst. The Lancet heeft onlangs de resultaten van dit onderzoek gepubliceerd.

Als je meer dan de helft uit koolhydraten haalt is dat ongezond. Maar minder kan ook leiden tot vroegtijdig sterven. De resultaten van dit onderzoek zet dus grote vraagtekens bij de steeds populairdere Koolhydraatarme diëten. Koolhydraatarme diëten die gebaseerd zijn op dierlijke eiwitten en vet bronnen (zoals lam, rundvlees, varkensvlees en kip) worden door het onderzoek in verband gebracht met een kortere levensduur. Een te hoge inname van koolhydraten (70 procent of meer) verkort de levensduur ook, maar minder snel.

Koolhydraatarm dieet

In het artikel Koolhydraatarm dieet volgen hebben we deze diëten besproken waarin de inname van koolhydraten sterk verlaagd is. Dat zijn dus diëten waarbij je producten met veel koolhydraten en geraffineerde suikers vermijd. Denk aan, pasta, rijst, aardappelen en brood. De geraffineerde suikers vind je met name in koek, gebak en snoep. Deze diëten kunnen ingezet worden bij moeilijk te behandelen epilepsie en bij mensen met insulineresistentie en (morbide) obesitas. Maar we schrijven daarin ook niet voor niks dat het volgen van een koolhydraatarm dieet moeilijker is dan men denkt. Het vraagt echt om begeleiding van een diëtist.

Vet, eiwit, vitamines en mineralen

Door het verminderen van de koolhydraatrijke voedingsmiddelen mist je lichaam een belangrijke energiebron. Dit heeft tot het gevolg dat je te weinig energie binnenkrijgt en het dieet daarom ook moeilijk vol te houden is. Het is van belang dat de hoeveelheid vet, eiwit en de hoeveelheid vitamines, mineralen voldoende aandacht krijgt in een dieet. Sara Seidelmann is onderzoeker bij Brigham en het vrouwenziekenhuis in Boston. Zij geeft aan “Koolhydraten zijn een van de belangrijkste energiebronnen van het lichaam. Wanneer het lichaam niet voldoende koolhydraten tot zich kan nemen, dan loopt men kans op hart- en vaatziekten, ernstige vermoeidheid, concentratieproblemen. Maar ook een slechte fijnere motoriek en langdurige hoofdpijn. Een koolhydraatarm dieet bevat over het algemeen namelijk ook veel te weinig vitamines, mineralen en voedingsvezels.”

Deskundige begeleiding

Wanneer je dus duurzaam wilt afvallen, dus op een gezonde manier en blijvend van aard, kies dan voor deskundige begeleiding door bijvoorbeeld een diëtist. Aan ongezond afvallen of jojo-en heeft immers niemand iets. Diëten doe je niet zomaar!

Wil je nog meer lezen over Koolhydraten in het algemeen lees dan eens Waarheid van Koolhydraten.