Koolhydraatarm Dieet volgen?Bij een koolhydraatarm dieet wordt de inname van koolhydraten sterk verlaagd. Er zijn verschillende koolhydraatarme diëten. Hulp bij een koolhydraatarm dieet kan het Paleo dieet of de Schijf van 5 zijn.

Diëten waarbij koolhydraatrijke voedingsmiddelen worden geschrapt zijn op het moment volop onder de aandacht. Wat kan je hiermee als fitnesser? Vorm je eigen mening. Hieronder deel ik mijn mening gebaseerd op de kennis die ik heb opgedaan als diëtist. Eerst een korte blik op de verschillende onderwerpen die in de media naar voren komen.

Paleo Dieet

De voeding van de oermens, het Paleo dieet, bestaat uit vlees, niet-gekweekte vis, eieren, fruit, groenten en noten. Voedingsmiddelen als pasta, rijst en brood die dienen als koolhydratenbron worden in dit dieet vermeden. Het grootste verschil met de Westerse voeding is dat hierin koolhydraten de meeste energie leveren. Het Paleo dieet kan ook een blijvend voedingspatroon voor je zijn. Kijk voor meer informatie over het Paleo dieet op www.paleoprincipe.nl.

Koolhydraatarm Dieet

Bij dit dieet vermijd je producten met veel koolhydraten en geraffineerde suikers. Denk aan, pasta, rijst, aardappelen en brood. De geraffineerde suikers vind je met name in koek, gebak en snoep. Dit dieet wordt gebruikt bij afvallen. Dit dieet kan ingezet worden bij mensen die moeilijk afvallen met een energiebeperkt dieet. Maar het wordt ook wel eens gebruikt bij de behandeling van moeilijk te behandelen epilepsie.

Wanneer Koolhydraatarm Dieet kiezen

Bij het koolhydraatarme dieet wordt de inname van koolhydraten sterk verlaagd. Als diëtist ben ik de afgelopen maanden bezig geweest met verschillende vormen van het koolhydraatarm dieet. Zo kan het ingezet worden bij de behandeling moeilijk te behandelen epilepsie en bij mensen met insulineresistentie en (morbide) obesitas. Bij de eerste doelgroep wordt er een aangepaste vorm van het Atkins dieet gebruikt. Bij de tweede doelgroep wordt de hoeveelheid koolhydraten sterk beperkt binnen de huidige voeding om de insulineresistentie te herstellen. Mensen kunnen dan niet afvallen met een dieet waarbij alleen de hoeveelheid energie beperkt wordt.

Wanneer Paleo Dieet kiezen

Het Paleo dieet is een voedingspatroon die bij je past of niet. Ieder mens is anders en ieder lichaam werkt anders. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Trekt het Paleo dieet jouw interesse? Verdiep je dan in deze oervoeding. Vorm je eigen mening en wees kritisch over de informatie die je leest. Er zijn therapeuten gespecialiseerd in deze voeding die je kunnen helpen bij het implementeren van dit dieet. Bedenk voor jezelf waarom je dit wilt doen. Heb je bijvoorbeeld lichamelijke klachten als weinig energie, slecht slapen, dipjes na het eten van maaltijden dan kan het minderen van de inname van koolhydraten jou wel eens helpen. Of spreekt het principe je aan? Bestudeer het eens aandachtig, maar bedenk altijd goed waarom je dit wilt.

 

Advies over Diëten

Het volgen van een koolhydraatarm dieet is moeilijker dan men denkt en vraagt om begeleiding van een diëtist. Hij of zij kan jou begeleiden met het minderen van de koolhydraten. Door het verminderen van de koolhydraatrijke voedingsmiddelen mist je lichaam namelijk een belangrijke energiebron. Dit heeft tot het gevolg dat je te weinig energie binnen krijgt en het daarom moeilijk vol te houden is. Het is van belang dat de hoeveelheid vet en eiwit en de hoeveelheid vitamines en mineralen onder de aandacht gebracht moeten worden.

Wat betreft voeding is er geen goed of fout en geen gezond of ongezond. Alle voedingsmiddelen van zowel Paleo als een koolhydraatarm dieet passen binnen een gezond voedingspatroon. Van belang is dat een dieet voor jou afgestemd is op jouw lichaam.

“Wat voor je een werkt, werkt niet voor de ander.” Creëer dus jouw voedingspatroon waar jij je energiek, fit, prettig en gelukkig bij voelt.