Kies voor Personal TrainingPersonal Training de beste oplossing voor snel resultaat, maar hoe kies je een goede Personal Trainer? Een zaak voor bemiddelde dames met (te) veel tijd, of dé oplossing voor “jongere-ouderen” die hardnekkige blessures als excuus gebruiken om op de bank te blijven zitten? Of is het alleen geschikt voor topsporters? Daar is niks van waar, ‘er bestáát geen excuus om niet te sporten.’

Personal Training

Waarom zou je met een Personal Trainer moeten werken? Dit is wat de wetenschap er over te melden heeft. In 2009 is er aan het Atrium Medisch Centrum Parkstad (Heerlen) een onderzoek gedaan naar de effecten van begeleid sporten. De deelnemers werden opgesplitst in twee groepen. De ene groep kreeg twee keer per week persoonlijke begeleiding. De andere groep ging na de nodige adviezen zelf aan de slag. Na 4 maanden waren de personen in de zelfstandige groep ieder gemiddeld drie kilo kwijt. Maar bij de personen die begeleid waren, was dat gemiddeld 8 kilo! Hierbij moet worden aangetekend dat ook de zelfstandige groep wist dat er steeds controle werd uitgevoerd. De beide groepen kregen geen verder dieet of aanvullende voedingsadviezen.

Zelf training?

Er zijn maar weinig (top)sporters die zichzelf kunnen trainen. Met alle respect, maar eens in de zoveel tijd een nieuw schema ophalen bij een fitness instructeur is niets meer dan een advies. Dit schema is vaak alleen maar een variatie op het voorgaande schema maar géén gericht schema wat op maat voor je is gemaakt. Wie ziet er dan op toe dat je het schema op de juiste wijze en intensiteit uitvoert? Of je wel progressie in je training boekt? En zit die training die de instructeur voor je heeft bedacht wel zo goed in elkaar?

Iedereen kan Sporten

Dat sporten en bewegen vele gezondheidsvoordelen biedt behoeft geen uitleg. Een mens kan maar wat proberen. Maar zeker waar het om bijzondere  of specifieke doelen gaat pleiten we voor het begeleid sporten. Met behulp van een Personal Trainer. Of je nu wenst af te vallen, de stress wil verjagen of je basisconditie wil verbeteren. Of voor mensen die wel willen bewegen, maar niet weten hoe. Omdat ze bijvoorbeeld door blessures andere sporten hebben stopgezet en dan maar noodgedwongen thuis blijven zitten. ‘Fout’, vinden wij. Ons motto: iedereen kan sporten. Meer nog: in beweging blijven zal het lichaam helpen om sneller te recupereren. Zolang de trainingen maar worden aangepast aan het lichaam van de sporter. Met zijn mogelijkheden en eventuele beperkingen.

Voordelen Personal training

De voordelen van personal training, daar ben je snel achter. Naast het voordeel van gezelligheid is er het feit dat elke training anders is. Je weet nooit wat de trainer die dag in petto heeft. Afwisseling dus. Het sporten krijgt niet de kans om saai te worden. En dan is er nog de wilskracht die wordt aangesproken. Of liever: het niet willen onderdoen. Ook al pruttelen bij momenten je buikspieren geweldig tegen, als er iemand op je vingers staat te kijken, ga je door totdat je het stopteken krijgt. Er zijn ook ‘onzichtbare’ tegenstanders; de andere klanten waar je je mee gaat meten. Als anderen dat kunnen, dan ontstaat zoiets als dat kan ik ook. Zoiets. Hoe belachelijk dat ook is. Maar natuurlijk is het vooral de kick van opbouwen, waaruit je voldoening put. Het gevoel, na verloop van tijd, dat je conditie er waarlijk op vooruitgaat. Dat je dingen doet die je voorheen niet gekund had.  Reken maar, dat is een goed gevoel.

Investering in Gezondheid

Een Personal Trainer speelt ook op mentaal vlak een rol. Wanneer er stress is geweest of pijn weer de kop opsteekt. Of wanneer de pees weer tegenpruttelt en we even moeten terugschroeven. Vaak is men snel geneigd om de schouders te laten hangen of zich door de fysieke beperkingen mee te laten slepen. ‘Zie je wel, het heeft geen zin.’ Of: ‘Ik was juist zo goed bezig.’ Dan is het fijn dat iemand naast je staat die positief blijft en stimuleert. ‘Het gaat goed, komaan.’

De ideale manier van sporten dus? Personal Training is de manier om optimaal aan je gezondheid en uitdagingen te werken. Maar net zoals de voordelen, ligt hét grote nadeel van Personal Training voor de hand. Op maat gemaakte begeleiding heeft wel zijn prijs. Je kunt rekenen op een bedrag van 45 tot zelfs 200 euro per uur. Een prijs die perfect te verantwoorden is en die je als een investering in je gezondheid moet zien. Maar die wel maakt dat deze manier van sporten niet voor iedereen is weggelegd. Een goede personal trainer beseft dat het een hele investering is.

Juiste Personal Trainer?

Personal trainer is geen beschermd beroep. Iedereen kan een bordje aan zijn deur hangen en zich dan personal trainer noemen. Goede Personal trainers hebben een gedegen basis opleiding zoals het CIOS en de ALO. Daarnaast hebben zij zich gespecialiseerd door middel van de diverse sport beroepsopleidingen. Hierbij kun je o.a. denken; aan Judo- of Jiu-Jitsu leraar, hardloop specialist van de KNAU of een boksopleiding van de Nederlandse Boksbond. Tevens zijn er voor deze specialisten diverse internationale opleidingen zoals de NSCS-PT. Maar er bestaan ook initiatieven zoals het Functional Training Network waarmee trainers zelf ook een kwaliteitslabel in het leven hebben geroepen. Naast opleiding is het natuurlijk belangrijk dat je een klik hebt met de trainer, en dat zijn/haar aanpak je vertrouwen geeft. Ook een grondige test en gesprek bij de eerste afspraak zijn een must.

Personal Training in het buitenland

De Verenigde Staten en vooral Los Angeles vormen de bakermat voor Personal Training. Waar Personal Training in eerste instantie vooral exclusief was voor filmsterren en VIP’s. Maar dit is allang achterhaald. Zo ben ik in onder andere Auckland geweest waar op een club meer dan 70 Personal Trainers werkzaam waren. Ook in Nederland zijn er nu diverse zeer goede Personal Training studio’s.

Steeds meer consumenten maken gebruik van een Personal Trainer. Personal Training is voor iedereen haalbaar en betaalbaar. De huidige consumenten zijn bereid te betalen voor tennis- of golflessen, maar geven ook voor duizenden euro’s per jaar uit aan afslanksupplementen. Ik merk duidelijk dat men nu ook bereid is om te investeren in de eigen gezondheid en bereid is om wat extra te betalen voor Personal Training.

Wat is Personal Training?

Maar wat is Personal Training nu eigenlijk? Als clublid bij een goede sportschool krijg je zonder meer begeleiding bij je fitnessprogramma, vooral in de beginfase. Bij sommige sport- en fitnesscentra noemt men dit al Personal Training. Ons inziens is dit gewoon algemene fitness begeleiding. Er zijn belangrijke verschillen. We zetten ze kort voor je op een rij:

 • Een Personal Trainer is alleen met zijn of haar klant bezig. 100% aandacht en focus voor jou. Tijdens de sessie komt er niets tussendoor en gaat alle aandacht naar de klant in de sessie.
 • Top Personal Trainers hebben een eigen studio met hierin speciale trainingsmaterialen die zeer geschikt zijn om gericht resultaten te behalen.
 • Totaal andere trainingmethoden aanbieden. De Personal Trainer heeft door de eigen privéruimte meer mogelijkheden en materialen om functioneler te trainen.
 • Een PT is volledig toegewijd om jouw doelen te realiseren. Een goede Personal Trainer geeft nooit op, dus ook jij geeft niet op. Wij zullen kost wat het kost jouw doelen behalen.
 • Trainingssessies zijn flexibel wat betreft het maken van afspraken. Zeker personal trainers met een eigen ruimte zijn niet gebonden aan openingstijden van sportscholen.
 • Een goed opgeleide Personal Trainer weet en kan veel meer.  Menige Personal Trainers waren naast dat zij veel ervaring hebben in hun eigen sport, zelf ook jarenlang fitness- en sportinstructeur en volgen nog diverse bijscholingen. Veel Personal Trainers beschikken over bijzondere kwaliteiten die je nog sneller en beter helpen bij het bereiken van je gezond- en fitheidsdoelen. Top Personal Trainers worden doorlopend geschoold.

Persoonlijke Aandacht

Het is bekend dat veel consumenten teleurgesteld de sportschool verlaten omdat zij hun gewenste resultaten niet hebben behaald. In het model dat fitness centra hanteren kan dit ook niet anders. De fitness instructie of fitness begeleiding wordt door een beperkt aantal begeleiders uitgevoerd. Het goed begeleiden en het ondersteunen bij de uitvoering van een sportprogramma is hierdoor niet mogelijk. Personal Training biedt hierin de uitkomst. Maar waar moet je nu opletten als je een personal trainer wilt inhuren om optimaal aan jouw resultaat te werken.

Diversiteit van Personal Trainers

De eerste groep van personal trainers zijn de personal trainers die u sport gericht ondersteunen en les geven in hun sport. U kunt hierbij denken aan tennisleraren, golfinstructeurs, boksleraren, zwemleraren etc. Deze sport specialisten kunnen je zeer goed training geven in de uitvoering van de techniek, de sport specifieke conditie verbeteren en je eventueel zelfs voorbereiden voor wedstrijden.

Deze groep leraren heeft naast vaak de algemene opleiding zoals CIOS en de ALO ook sport specifieke Bondsopleidingen genoten.

De tweede groep van personal trainers zijn de trainers die zijn opgeleid tot fitness instructeur of kracht- en conditie specialist. Hiervoor zijn in Europa diverse soorten opleidingen, je kunt zelfs bij de Fitvak een tweedaagse opleiding tot personal trainer volgen, maar je kunt je afvragen wat de waarde hiervan is. De ervaren en goed opgeleide personal trainer heeft naast de algemene opleidingen het CIOS en de ALO diverse opleidingen doorlopen zoals o.a.

 • NSCA-PT
 • NASM
 • AALO Fitness docent of personal trainer
 • FITVAK fitness trainer A en B en personal trainer
 • CHIVO opleidingen
 • EEFA/AFN lifestyle coach

Bij uw keuze van deze groep personal trainers zult u zeker rekening moeten houden met de werkervaring binnen de diverse sport- en fitness centra.

Trainers qua Lifestyle en Fysiotherapie

De derde groep van Personal Trainers is de personal trainer die u ook op lifestyle ondersteunt. Je kunt hierbij denken aan hulp bij het afvallen, de groep voedingsdeskundige of mentale ondersteuning. Hierbij kunt je denken aan mental coaches, sportpsycholoog of zelfs een trauma psycholoog.

De vierde groep is die van de (Sport) Fysiotherapeut. De sportfysiotherapeut is natuurlijk bij uitstek de aangewezen personal trainer als voor u geblesseerd raakt of overtraind bent. De (sport) fysiotherapeut begrijpt wat er tijdens het sporten gebeurt en snapt waarom u geblesseerd bent geraakt.  De (sport) fysiotherapeut helpt u dan weer zo snel mogelijk op de been d.m.v. een op maat gemaakt behandelplan en een revalidatieschema.

De (sport)fysiotherapeut kiest hierbij uit verschillende behandelmogelijkheden, mobiliserende technieken, taping, en een oefenprogramma (met of zonder apparatuur). Een goede (sport)fysiotherapeut heeft naast algemene opleidingen tot fysiotherapeut, sport- of manueel fysiotherapeut ook sport gerichte opleidingen gevolgd zoals o.a. het IAS.

Samenvatting

Personal training heeft vele voordelen: je krijgt effectieve begeleiding, een optimaal resultaat, persoonlijke aandacht en je bespaart jezelf tijd.

Daarnaast werkt een afspraak met een personal trainer erg motiverend. Voor beginnende sporters is een personal trainer ideaal. Hij/zij maakt je wegwijs in het fitnesscentrum, stelt een programma voor je samen en neemt de oefeningen met je door.

Alle experts zijn het erover eens; eigenlijk kleven er geen nadelen aan personal training. Het enige obstakel zijn misschien de kosten. Het kan daarbij ook moeilijk zijn om een kwalitatief goede trainer te vinden. Vandaag de dag zegt de term personal trainer niets over de kwaliteit van die trainer.

Terwijl kappers en schoonheidsspecialisten gediplomeerd moeten zijn, is er geen formele kwaliteitsnorm voor personal trainers. Daardoor heeft niemand zicht op de kwaliteit.

Bij uw keuze van een goede personal trainer dien je mijn inziens te kijken naar:

 • Een PT dient een goed ingericht eigen trainingsruimte (geen sportschool) te hebben
 • De trainer is natuurlijk breed opgeleid en heeft al enige jaren werk- en levenservaring
 • Er moet een klik zijn tussen jou en de personal trainer, waardoor je samen een goede werkrelatie kan opbouwen. De persoon moet je aanspreken.  Realiseer je goed dat de personal trainer en jezelf zeer intensief contact met elkaar gaan hebben.
 • De trainer is natuurlijk een “role” model; geeft zelf het juiste voorbeeld, is goed getraind en heeft de juiste lifestyle.
 • Kijk niet alleen naar diploma’s die een personal trainer heeft. Ideaal is een mix van een goede communicatieve eigenschappen, inlevingsvermogen, een motiverende karakter en een goede opleiding.
 • Vraag in je omgeving naar de ervaring met een specifieke Personal Trainer, check zijn of haar social media, hoe professioneel komt de Personal Trainer over?

Bij Sportflock zijn alleen gecertificeerde Personal Trainers aangesloten. Succes met je keuze en vooral met sporten!