Hoe een Dietist kan helpenWat is een Diëtist? Is dat iemand die mensen helpt met afvallen? Sonja Bakker? Een bekende diëtist die weet wat gezond eten is of is een iemand die een voedingsschema voor je kan maken? Deze antwoorden krijg ik vaak wanneer ik vraag wat een diëtist kan en doet. Maar wat kan een zo iemand nog meer voor jou betekenen dan dit?

Diëtist niet zo maar iemand

Je kan niet zomaar de titel diëtist gebruiken. Dit is namelijk een titel die je ontvangt na afronding van de hbo-opleiding Voeding & diëtetiek. Ter bescherming van de consument, van jullie dus. In deze 4 jaar durende opleiding leer je alles over het menselijk lichaam en de route die voeding in het lichaam aflegt tot het kleine deeltjes zijn geworden. Maar ook de functie die ze kunnen vervullen in het lichaam. Wat de functies is van eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam, psychologie en sociologie komen aan bod en er wordt aandacht besteedt aan het voeren van gesprekken. Daarnaast leer je over verschillende ziektes, zoals welvaartsziektes, maar ook over voeding bij kanker en allergieën. Ook wordt er aandacht besteedt aan voeding binnen psychiatrische ziektebeelden zoals verslavingen en eetstoornissen. Maar ook het ontwikkelen van producten en de regels van de HACCP richtlijn komen aan bod.

Een voedingsdeskundige of gewichtsconsulente is niet hetzelfde. Een voedingsdeskundige of gewichtsconsulente begeleidt mensen met gewichtsproblemen, zoals overgewicht. Een diëtist heeft echter ook kennis van andere ziektebeelden en kan je zodoende echt helpen met afvallen.

Hoe een Diëtist kan helpen

Alle vragen die met voeding te maken hebben zou je kunnen stellen aan een diëtist. Een diëtist kan zich na de opleiding nog specialiseren in verschillende onderwerpen zoals voeding bij sport, voeding bij kinderen, cursus over diabetes mellitus of eetstoornissen etc. etc. Het is niet noodzakelijk je te specialiseren, maar het is wel van belang dat je kennis up-to-date blijft. Voedingsrichtlijnen en kennis over voeding blijft zich continue uitbreiden. Ben je bang dat je vraag ingewikkeld is, schroom niet en neem contact op met een diëtist. Je kan ook ons een email sturen. We zullen een zo goed mogelijk antwoord geven en eventueel doorverwijzen naar collega diëtisten, zodat je altijd geholpen zult worden met de vragen die je hebt.

Wil je zelf graag wat meer algemene kennis over voeding vergaren? Kijk dan nog eens tussen de artikelen en columns onder Voeding.