HIIT it!High Intensity Interval training (HIIT) is een trainingsvorm die bedoeld is om, met relatief korte trainingen, je prestaties te verbeteren. Met HIIT ontwikkel je sneller conditie & uithoudingsvermogen. Daarnaast val je effectiever af dan met cardiotraining en ontwikkel je efficiënter spiermassa dan met krachttraining. Onderzoek toont aan dat HIIT tot 50% effectiever is in het verbranden van vetweefsel dan een lage intensiteit training.

Wat is HIIT?

Intervaltraining bestaat eigenlijk al heel lang. Je last simpelweg pauzes in tijdens normale workouts. De enige overeenkomst tussen HITT en reguliere intervaltraining is dat beide gebruik maken van intervallen. Een interval zorgt ervoor dat je spieren weer op krachten kunnen komen. In geval van HIIT betekent dit dat je meerdere malen per trainingssessie in staat wordt gesteld om alles, maar dan ook alles te geven wat je in je hebt. Dus meerdere korte sessies waarin kracht als cardio elementen zitten, op een extreem hoge intensiteit.

Onderdelen HIIT

Een HIIT training bestaat uit een warming-up, gevolgd door zes tot tien herhalingen van een hoge intensiteit training. Gescheiden door gemiddelde intensiteit training. En de totale training eindigent met een cooling down. De hoge intensiteit van periodes/training moet worden gedaan in de buurt van maximale intensiteit en de gemiddelde intensiteit op 50% . De rust-intervallen zorgen ervoor dat je voor langere tijd weer voluit kan sprinten. Het aantal herhalingen en de lengte van elke cyclus, hangt af van de training. Het doel is om tenminste zes cycli te doen en een volledige HIIT training duurt minstens zo’n vijftien minuten en op zijn hoogst zo’n twintig minuten.

Een van de principes van HIIT is om niet in patronen te blijven hangen of in een sleur te geraken. Doe hoogstens 8 weken dezelfde oefeningen; doe dan een week niks en vervolgens acht weken een nieuw programma. Lees ook eens het artikel over hoe je spieren moet blijven verrassen.

Frequentie HIIT

HIIT dien je slechts enkele keren per week te doen. Ervaren fitness-beoefenaars doen het hoogstens om de dag. De bedoeling van intervallen is namelijk dat je spieren rust krijgen. Het hele idee achter HIIT is rust, omdat rust onvoorstelbaar belangrijk is voor herstel van je spierweefsels. Zonder voldoende rust heeft HIIT dus geen enkel nut en doet het meer kwaad dan goed. Lees hier ook eens het artikel over de essentie van voldoende rust nemen.

HIIT kun je het beste sprintend, wielrennend of spinnend uitvoeren, maar kan ook op een crosstrainer, hometrainer, roeimachine of stairstepper worden gedaan.

HIIT is niet aanbevolen voor beginnende sporters. Het is een grote belasting op je lichaam en vergt veel energie en ongetrainde sporters hebben per definitie een verhoogde kans op blessures.