Goede redenen voor krachttrainingHeb je jezelf al vaak voorgenomen te gaan beginnen met krachttraining maar komt het er steeds niet van? Je weet dat je eigenlijk meer aan sport moet gaan doen maar het wordt op de een of andere manier steeds uitgesteld? In dit artikel staan heel veel goede redenen opgesomd en misschien kunnen we je daarmee het laatste zetje geven. Want krachttraining is beter en gezonder voor je dan je misschien denkt!

Onderzoek Krachttraining

Er is al (en er wordt nog) heel veel onderzoek gedaan naar de voordelen van krachttraining. Deze uitkomsten laten over het algemeen allemaal zien dat het veel voordelen heeft, mits goed uitgevoerd natuurlijk. Lees de voordelen hieronder maar eens goed door. Ken jij ze allemaal?

Groei Spiermassa

Door velen wordt de groei van spiermassa als de belangrijkste reden voor sporten gezien. Onderzoeken tonen aan dat een gemiddelde krachttraining, mits goed en regelmatig uitgevoerd, de spiermassa met ongeveer 1,5kg doet groeien gedurende 8 weken trainen.

Afvallen

Een grotere spiermassa verbrandt dagelijks meer calorieën. Met andere woorden, meer spiermassa betekent een hogere stofwisseling. Ook in rust. Uit onderzoek blijkt dat je stofwisseling in rust, door zo’n 2,5kg extra spiermassa, dagelijks zo’n 500 kcal. meer verbrand. Bovendien verbruik je ook lánger energie. Na een training gaat dat bijvoorbeeld nog bijna 48 uur door, omdat je spieren in die periode herstellen en groeien. Als je ouder wordt neemt je stofwisseling trouwens ook zo’n 2 tot 5% per 10jaar af! Regelmatige krachttraining zorgt door een grotere spiermassa dus ook dat je stofwisseling, op latere leeftijd, op niveau blijft. Zo helpt het met afvallen!

Strakker Lichaam

Van krachttraining wordt je niet alleen sterker maar krijg je ook een strakker lichaam. Spieren zien er strakker en mooier uit dan vet waardoor je figuur dus beter uit zal komen. Spiermassa weegt trouwens wel meer dan vet. Hierdoor kan je kleding wel beter gaan zitten zonder dat je kilo’s kwijtraakt. Als je spiermassa behoorlijk groeit kan je kleding zelfs weer strak gaan zitten.

Voorkomen van Blessures

Door een goede training worden niet alleen de spieren versterkt maar ook banden en pezen. Zo ontdekten Deense onderzoekers dat mensen die last hadden van een muisarm door krachttraining zes keer sneller hiervan herstelden.

Betere Lichaamshouding

Als je sterke spieren hebt, zorgen die vaak dat je vanzelf een goede houding aanneemt. Zo voorkomt een goede houding, zoals een rechte rug, rugklachten. Met onder meer oefeningen voor sterke buik-, rug- en bekkenbodemspieren, kun je ook rugklachten voorkomen hebben onderzoekers van de Universiteit van Alberta ontdekt.

Minder tijd

Krachttraining kost veel minder tijd dan bijvoorbeeld een cardiotraining. Als je ongeveer drie keer per week een training doet ben je al goed bezig.

Vermindert vroegtijdige Veroudering

Krachttraining stimuleert de aanmaak van groeihormonen in je lichaam waardoor het natuurlijke afbraak- en verouderingsproces vertraagd wordt. Een volwassene die hier niet aan doet, verliest iedere 10 jaar 2,5 tot 3,5kg spieren. Alleen door krachttraining kan je je spiermassa en kracht op niveau houden.

Sterkere Botten

Met een goede krachttraining belast je niet alleen je spieren, maar ook je botten. Die worden daardoor sterker. Als je na je 40e zo’n drie keer per week aan training doet ga je ook de botafbraak tegen. Noors onderzoek suggereert zelfs dat je ‘verdwenen’ botmassa weer kunt terug winnen door krachttraining. Dit wordt veroorzaakt door de verhoogde aanmaak van myoproteïne, osteoproteïne en mineralen.

Verbetering Coördinatievermogen

Training met losse gewichten bevordert het coördinatievermogen.

Verhoging Zelfvertrouwen

Door krachttraining krijg je een positiever gevoel over je eigen lichaam en bevordert daarmee je zelfvertrouwen.

Verlaging Bloeddruk en Cholesterol

Dat lichaamsbeweging in het algemeen goed is voor hart en bloedvaten, wisten we al. Zo verbetert krachttraining je bloedvatenstelsel en verlaagt het je cholesterolspiegel. Daarnaast laten enkele meta-studies zien dat een goede training je bloeddruk helpt dalen.

Veilige sport

Fitness staat volgens de stichting Consument en Veiligheid te boek als de minst blessure gevoelige sporten.

Levensduur verlengend

Er is al veel onderzoek naar gedaan waaruit geconcludeerd werd dat, waarschijnlijk door een beter immuunsysteem, meer spiermassa een langere levensduur tot gevolg heeft.

Energieker

Na een krachttraining ben je minder vermoeid en heb je meer energie. Dat lijkt tegenstrijdig maar bewegingswetenschappers van de Universiteit van Georgia hebben dat ontdekt. Daardoor past een goede training uitstekend in een druk leven want hierna voel je je weer energieker dan ooit.

Slimmer

Krachttraining verhoogt de aanmaak van hormonen die hersencellen nieuwe verbindingen laat maken waardoor je in staat bent meer informatie op te nemen. Onderzoekers van de Universiteit van Austin hebben ontdekt dat de cijfers van de studenten die aan fitness deden daardoor hoger waren.

Sympathieker

Met krachttraining roep je stress (op je school of werk bijvoorbeeld) een halt toe en is daarom goed voor je humeur. Net als dat krachttraining een uitlaatklep is, maakt je lichaam hiermee ook gelukshormonen aan (endorfines). Die blijven ca. 1.5 tot 2 dagen in je lichaam en zorgen ervoor dat je je op een natuurlijke manier goed voelt.

En wie wil dat allemaal nou niet? Succes!