Fat Attack!In de hedendaagse samenleving is er meer en meer aandacht voor een gezonde levensstijl. Een gezonde levensstijl bestaat uit voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding en mentaal evenwicht.

Met die toenemende aandacht voor een gezonde levensstijl is het wel opvallend dat er aan de andere kant meer en meer (te) dikke mensen zijn. Zelfs onder kinderen komt meer en meer obesitas voor.

Amerika

In Amerika maken ze het helemaal bont. Daar bestaat zelfs in Las Vegas, in aanvulling op de bestaande fastfoodketens, de Heart Attack Grill waar ze single, double, triple en zelfs quadruple (!!) “bypass hamburgers” serveren, die wel 230 tot 910 gram vlees bevatten. Weeg je zwaarder dan 159kg, dan eet je zelfs gratis… het moet niet gekker worden.

In Nederland zijn we gelukkig nog niet zover en hopelijk komt het dat ook nooit. Toch maken we ons ook in Nederland zorgen over (de toename van) het lichaamsgewicht van de gemiddelde Nederlander. Er zijn al hele bossen aan papier in boekvorm gedrukt over afvallen. Ook op Sportflock besteden we er regelmatig aandacht aan afvallen en vetverbranding.

Beginnen met een Gezonde Levensstijl

Veel mensen hebben echter geen zin in het lezen van een heel boek over afvallen. Ze willen gewoon afvallen. Maar ja, zo simpel gaat dat niet. Toch gaan we met dit artikel proberen, zonder heel veel uitleg en onderbouwing, een aantal punten te geven die je niet moet doen als je wilt afvallen. Dus de don’ts voor ‘fat attack’ op een rij. Dan hoef je niet perse een heel boek door te worstelen, maar kan je met een aantal simpele aanpassingen in je voedingspatroon al een eindje op weg komen. Voor de meer gevorderden is het goed de onderstaande lijst nog eens door te lopen. Wellicht is er toch nog een verbetering door te voeren in je voedingsschema.

Dont’s voor Gezonde Levensstijl

Drinken van je koffie met melk en suiker
Wanneer je je koffie met melk en suiker drinkt neem je ongemerkt (want we drinken ongemerkt veel koffie per dag) heel veel calorieën tot je. Beter is zwarte koffie, want in zwarte koffie zit 0 kcal. Vind je zwarte koffie echt niet te drinken, probeer dan de suiker te vervangen door natuurlijke zoetstoffen zoals stevia.

Drinken van frisdrank
Frisdrank, zowel gesuikerd als de zero-varianten, dragen beide (!) niet bij aan je ‘fat attack’. Wetenschappelijk onderzoek lijkt uit te wijzen dat de in de zero-varianten voorkomende kunstmatige zoetstoffen juist de behoefte aan suiker laten stijgen. Een averechts effect dus. Dat de gesuikerde varianten niet bijdragen aan je fat attack behoeft geen verdere uitleg, toch?

Drinken van te weinig water
Water is essentieel voor je lichaam. Meer lees je daarover in het artikel ‘Betere prestaties met water’. Daarnaast krijg je door het drinken van water voor een maaltijd eerder een vol gevoel. Wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit in Utah liet zien dat een groep mensen, die voor een maaltijd 2 bekers water dronken, 30% meer gewicht verloren bij het afvallen. En mensen die 2 bekers ijswater dronken voor een maaltijd zelfs 50% meer gewicht. Proost!

Veel feesten
Houd je van veel en lang feesten in het weekend? Top, geniet er van! Weet alleen wel dat veel feesten en afvallen niet goed samen gaat. Een gebrek aan slaap veroorzaakt namelijk een lager niveau aan testosteron en groeihormonen, de twee belangrijkste hormonen voor afvallen (en spiergroei). Slechte of korte slaap leidt tot een beperkt herstel van je spieren van de laatste workout en overgeslagen trainingen zijn het gevolg.

Na je hoofdmaaltijd een dessert
Veel mensen hebben na de hoofdmaaltijd behoefte aan iets zoets. Blijft dit beperkt tot een klein koekje of een klein beetje ijs, niks mis mee. Maar de ervaring leert dat als je eenmaal aan een dessert begint, het vaak niet daarbij beperkt blijft maar een piek (en dus calorieën) van suikers en vet tot gevolg heeft.

Nog meer Dont’s voor Gezonde Levensstijl

Wel of niet ontbijten
Er zijn best veel mensen die ‘s ochtends, vanwege de eerste afspraken op het werk of school, maar voor het gemak niet ontbijten. Uit een onderzoek van the University of Massachusetts blijkt dat je vijf keer zoveel kans hebt op overgewicht als je niet ontbijt. Wel ontbijten dus. Maar wat?
Als je wilt afvallen zou je een ontbijt nodig hebben met veel protein, laag in vet en gemiddeld qua koolhydraten terwijl de meeste ontbijten juist het tegenovergestelde zijn. Probeer je ontbijt eens met een calorieënteller en breng je huidige ontbijt in kaart. Havermout, whey protein en eieren zijn in ieder geval goede voedingssuggesties voor in de morgen.

Eten van fastfood
Moeten we dit nog uitleggen? Nee toch? Het meeste fastfood bevat veel vet en koolhydraten. Links laten liggen dus.

Vlak voor slapen (te)veel eten
De groeihormonen in je lichaam zijn zeer belangrijk voor je fat attack. Wanneer je laat op de avond eet, gaat het insulineniveau in je lichaam omhoog. Een hoog insulineniveau gaat echter slechts samen met het vrijkomen van de groeihormonen in je lichaam tijdens de slaap. Dat werkt dus averechts. Niet doen dus.
De ervaring leert ons over ‘eten tijdens het TV kijken’ dat dit ook niet zo’n goed idee is. Ongemerkt wordt er gemiddeld zo’n 200-300kcal gegeten.

Eten van grote hoeveelheden
Om je energie en insulineniveau de hele dag door op peil te houden is het advies om 5-6 keer, verspreid over de dag, beperkte hoeveelheden te eten met een interval van 2,5- 3 uur. Meer hierover in het artikel ‘Metabolisme versnellen’.
Daarnaast hebben alcohol en tabak ook flink (negatief) effect op spiergroei en gewichtsverlies. Maar dat beschrijven we in Fat Attack: Effecten van Alcohol.