Gezond eten en toch aankomenGezond eten en toch aankomen. Ben je meer gaan sporten en ben je ook op je voeding gaan letten? Maar je komt aan! Dat was niet de bedoeling! Hoe kan dat?

Gelukkig ben je niet de enige. Er zijn veel meer mensen die met het verschijnsel van ‘gezond eten en toch aankomen’ te maken hebben. In dit artikel vind je tips die je inzicht geven om gewichtstoename zoveel als mogelijk te voorkomen.

Rust en Herstel

Rust en herstel zijn belangrijke maar vaak onderschatte onderwerpen. Terwijl we slapen, genezen onze lichamen, reguleren onze hormonen en kunnen we herstellen van de dagelijkse stress of verrichtte krachttraining. Je lichaam is namelijk niet gemaakt om onbeperkt bloot te stellen aan stress of onbeperkt te trainen. Rust en herstel zijn minstens zo belangrijk als een goed doordacht fitness schema.

Wanneer je lichaam te weinig essentiële hersteltijd krijgt, voelt het moe en pijnlijk aan. Het zorgt er ook voor dat je vaak, op zoek naar een energieboost, snakt naar snelle brandstofbronnen. Dit verklaart vaak de neiging om ‘s avonds te gaan snacken.

Ook de regelmaat van je slaap- en ontwaak ritme speelt een rol. Hoe gelijkmatiger die is, des kleiner is het risico dat je metabolisme-regulerende hormonen worden verstoord. Verstoorde metabolisme-regulerende hormonen leiden tot een verhoogd niveau van het stresshormoon cortisol, die naast het verhogen van uw eetlust ook vetopslag stimuleert.

Voldoende rust dus, maar let op, het gaat niet alleen over het aantal uren slaap, maar ook over de kwaliteit van je slaap.

Probeer een vast slaap- en ontwaak ritme aan te houden. Bijvoorbeeld 22.00 uur slapen en 7.00 weer fris op. De gemiddelde volwassene heeft 7-9 uur slaap per nacht nodig. Een fanatieke sporter dus waarschijnlijk meer!

Lees ook eens Zzzzlaap en Spiergroei.

Hoeveelheden Gezonde Voeding

Om af te vallen is het niet genoeg om alleen gezonde voeding tot je te nemen. De hoeveelheid en het tijdstip van nuttigen is hierbij net zo belangrijk. Immers, je eet dan weliswaar gezond, maar ook heel veel gezond voedsel is nog steeds te veel. Gezond eten en toch aankomen klinkt dan best logisch toch?

Het nuttigen van nog een extra portie zelfs van gezonde voeding is nog steeds voldoende om aan te komen. En dat terwijl je dacht juist te werken aan gewichtsafname. De balans tussen hoofdmaaltijden en tussendoortjes is dus van belang.

Het beste is om je dagelijkse energiebehoefte te verdelen over 5 tot 6 eetmomenten per dag. Deze verdeling is afhankelijk van de hoeveelheid calorieën die je per dag nodig hebt. Onderstaande verdeling is bedoeld voor mannen tussen de 30 en 50 jaar (met een zittend beroep en weinig beweging in de vrije tijd) die rond de 2.500 kcal per dag nodig hebben.

  • Ontbijt: 400-450 kcal
  • Lunch: 500 kcal
  • Warme maaltijd: 900 kcal

Dit komt op een totaal van ongeveer 1.800 kcal per dag. Dat betekent dat je nog 700 kcal overhoudt voor de overige 3 eetmomenten, de tussendoortjes. Voor een energiebehoefte van 2.500 kcal bevat elk tussendoortje dus ongeveer 200-230 kcal.

Zorg er wel voor dat je alleen gezonde snacks in huis hebt. Hoog energetisch voedsel zoals vers fruit en rauwe noten voorzien je lichaam van voldoende voedingsstoffen en energie.

Kunstmatige Suiker

In de supermarkten staan schappen vol met de zogenoemde ‘light’ producten. Het consumeren ervan kan bijdragen aan het gevoel van gezond eten. Maar studies tonen aan dat suikervrije alternatieven ??de eetlust kunnen vergroten! Kunstmatige zoetstoffen zijn namelijk wel tot 200 keer zoeter dan gewone suiker. Het activeert zoetheid receptoren in de hersenen om constant naar suiker te verlangen. Hierdoor is het moeilijk om een dieet vol te houden.

Wanneer je veel light producten consumeert kan je lichaam ook in een vicieuze cirkel terecht komen. Je lichaam proeft immers wel suiker maar krijgt geen echte suikers. Toch geeft je lichaam insuline vrij om de suikers te verwerken. Doordat deze suikers er niet zijn wordt het verlangen ernaar nog groter. Deze vicieuze cirkel van excessieve insuline-output kan op termijn leiden tot insulineresistentie, gewichtstoename en zelfs tot diabetes type 2.

Lees ook eens de Waarheid van Koolhydraten.

Stress

Iedereen heeft in meer of minder mate last van stress. Bij te veel stress volgen vaak slechte voedingskeuzes. Snacken kan immers troost of genoegdoening bieden.

Maar stress doet meer met je lichaam. Niet alleen insuline maar ook stress kan je bloedsuikerspiegel verhogen. Door stress wordt immers adrenaline aangemaakt. Bij dit proces komt glucose vrij waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Als je feitelijk geen lichamelijke inspanning verricht wordt deze energie dus niet verbruikt. Het lichaam maakt dan als reactie anti stresshormonen aan. Deze zorgen er weer voor dat de bloedsuikerspiegel weer daalt. Maar hierdoor ga je je wel flauw en rusteloos voelen. En zal je behoefte aan suikers en de kans van snacken weer toenemen.

Conclusie Gezond eten en toch aankomen

Ja gezond eten en toch aankomen is goed mogelijk als je een of meer bovenstaande factoren niet goed voor elkaar hebt. Maar je kent ze nu. Pas ze toe en bekijk welk gunstig effect ze bij jou hebben.