Fat Attack: Roken en AfvallenIn de artikelen Fat Attack deel I en II hebben we al gesproken over de don’ts voor afvallen en het negatieve effect van alcohol daarop. In dit artikel behandelen wat het effect van tabak op je lichaamsgewicht is.
Van roken val je af, dat weten we allemaal wel. Maar hoe zit dat eigenlijk?

Roken en Afvallen

Een van de bijwerkingen van nicotine is dat het eetlustremmend werkt. Dat gebeurt omdat de nicotine in sigaretten het vrijkomen van insuline tegengaat. Insuline is op zijn beurt verantwoordelijk voor de opname van glucose in de cellen. Op het moment dat deze opname wordt vertraagd, krijg je minder snel honger. Er blijft namelijk meer glucose in het bloed achter, waardoor je hersenen geen reden zien om te eten. Een andere verklaring die gegeven wordt voor het positieve effect van roken op je lichaamsgewicht is de snellere stofwisseling. Roken versnelt je stofwisseling en daardoor verbrandt je dus meer calorieën.

Daarnaast worden voedingsstoffen bij rokers minder goed opgenomen door het lichaam. Je zou dus in principe meer gezonde levensmiddelen moeten gaan nuttigen als je dezelfde voedingsstoffen wilt opnemen als een niet-roker.

Met andere woorden, roken werkt eetlust remmend, versnelt je stofwisseling en zorgt ervoor dat voedingsstoffen minder worden opgenomen. Hiermee zou je roken dus als een relatief eenvoudige manier kunnen zien om af te vallen. Maar…

Roken als Alternatief voor Afvallen?

Ondanks dat je roken zou kunnen zien als een makkelijke manier om af te vallen, is roken natuurlijk absoluut geen alternatief om af te vallen. De positieve effecten van roken op je lichaamsgewicht wegen zeker niet op tegen de negatieve effecten van roken op je lichaam. Naast de bekende risico’s op kanker en hart/vaatziekten blijkt roken de aanmaak van het spier afbrekende hormoon myostatine te verhogen.
Toch heeft een Engels onderzoek uitgewezen dat veel tienermeisjes daar roken voor het afvallen. Dat is een hele slechte ontwikkeling. Veel voorlichting zou dat kunnen voorkomen.

Wat dan wel?

Het beste alternatief is natuurlijk stoppen met roken en afvallen. Dat lijkt tegenstrijdig met elkaar, immers als je van roken afvalt, kom je aan als je stopt met roken. Toch is het mogelijk. Althans, als je de juiste weg kiest. Je zal dan eerst moeten beginnen met het stoppen met roken en tegelijkertijd zoveel mogelijk voorkomen dat je aankomt. Dat kan bijvoorbeeld door te letten op de snacks en andere tussendoortjes die als vervanging voor de sigaret worden gezocht.

Daarna kan je door een gezonde levensstijl, dus gezonde voeding en voldoende beweging, werken aan verder gecontroleerd gewichtsverlies.

Deze weg zal je meer resultaat geven dan tegelijkertijd stoppen met roken en afvallen. Immers de bijna niet te vermijden gewichtstoename kan je wel eens flink in de weg zitten qua motivatie!