Fat Attack: Effecten van Alcohol

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: alcohol is slecht voor je lichaam en helpt ook niet bij het afvallen. De meeste sporters weten het wel, drinken toch regelmatig, maar weten niet precies wat het effect er van op het lichaam is.

Wat is Alcohol?

In alcohol zitten heel veel calorieën. Een vergelijk:  in alcohol zit ongeveer 7 calorieën per gram, dat is ongeveer hetzelfde als vet en zo’n twee keer zoveel als in brood. Daarbij komt nog dat het zogenoemde lege calorieën betreft. Dat wil zeggen calorieën die niet veel belangrijke stoffen aan je lichaam geven.

Een glas sterke drank bevat gemiddeld zo’n 10 gram alcohol. Als elke gram 7 calorieën bevat, bevat een glas sterke drank gemiddeld dus 70 calorieën. Drink je echter mixdrankjes of andere zoete alcoholische dranken, dan gaat het aantal calorieën al snel naar zo’n 100-150 calorieën. Met biertjes, mixdrankjes of andere alcoholische dranken neem je dus op een avond zo de helft van je dagelijkse calorieën behoefte in.

Hieronder staat een overzicht met het aantal calorieën per glas van diverse alcoholische dranken:

Fat Attack Effect van Alcohol

Fat Attack Effect van Alcohol

Bekend is dat je er ook hongerig wordt. Daarom gaan veel mensen na het uitgaan nog even langs een shoarmatent of snackbar. Omdat je door de alcohol al zoveel (extra) calorieën binnengekregen hebt, kan je bijna zeggen dat de fastfood calorieën na het uitgaan direct opgeslagen worden (als vet dus).

Effecten van Alcohol?

Er zijn onderzoeken, maar niet alle, die aantonen dat alcohol door je lichaam gezien wordt als gif. Als dat inderdaad zo is, zal je lichaam logischerwijs voorrang geven aan het ‘vechten’ tegen het gif, boven de andere processen in je lichaam. Dat betekent dat processen als het verbranden van calorieën naar de achtergrond worden geschoven.
Daarnaast zorgen vooral de suikers (in de mixdrankjes bijvoorbeeld) dat je lichaam veel insuline gaat aanmaken. Als je weet dat insuline het hormoon is dat er voor zorgt dat de voedingsstoffen in je lichaam worden opgeslagen, snap je ook dat hierdoor overtollige calorieën nog sneller als vet worden opgeslagen.
Alcohol vergroot trouwens ook de kans op kramp/ spierstijfheid. Een aantal onderzoeken laten nog zien dat je er ook minder goed en snel door herstelt van je training. Een onderzoek bij ratten liet zelfs zien dat alcohol slecht is voor je spieren. Of dat dan ook voor mensen geldt is nog niet duidelijk.
Als laatste willen we nog vermelden dat alcohol er ook voor zorgt dat je lichaam meer cortisol aanmaakt. Dat is het hormoon dat je spieren afbreekt.

Excuus?

Soms wordt nog als excuus gebruikt dat rode wijn bijvoorbeeld anti-oxidanten bevat die goed zijn voor je lichaam. Dat klopt, maar dan kan je eigenlijk beter gewoon druiven eten. Daar komen de anti-oxidanten in de rode wijn vandaan, niet van de alcohol. Een echt excuus voor alcohol is er eigenlijk niet.

In Fat Attack III bespreken we de effecten van tabak.