Sportflock, calorieen tellen stop daar maar meeCalorieën tellen, iets dat we allemaal al jaren doen. Zelfs als we beweren dat we nooit naar calorieën kijken, zullen we stiekem toch wel eens twee verpakkingen vergelijken. Het tellen van calorieën is door de grote marketing hieromheen voor veel mensen een dagelijkse bezigheid geworden. Klanten vertellen mij zelfs dat het ‘verslavend’ werkt om dagelijks je doel te behalen door middel van het binnen krijgen van minder calorieën. Helaas worden we voor de gek gehouden.

Hoe zit dat calorieën tellen nou?

Het is natuurlijk ontzettend simpel om calorieën te tellen, aangezien het tegenwoordig verplicht is om deze op de verpakking te vermelden. Wanneer je naar de ingrediënten zou kijken moet je voldoende kennis hebben van de betreffende voedingsmiddelen en toevoegingen. Een product goed beoordelen is dan dus niet gemakkelijk. Graag geef ik jullie in dit artikel meer inzicht over de marketing formule die achter calorieën tellen schuilt. Dit gehele principe is namelijk al lang achterhaald en blijkt slecht voor je gezondheid te zijn.

Calorieën op verpakkingen

Tijdens de invoering van het vermelden van calorieën op verpakkingen zijn de volgende waarden vastgesteld:
1 gram suiker = 4 kcal, 1 gram vet = 9 kcal, 1 gram eiwit = 4 kcal.

Zoals je ziet bevat vet meer dan twee keer zoveel calorieën per gram dan suiker.  Calorieën tellen komt je in dit geval duur te staan want dit betekent dat je veel meer suiker dan vet kunt eten. Laat suiker nu net de grootste veroorzaker van vetopslag, insulineresistentie en overgewicht zijn.  Daarnaast is suiker ook de grootste voorloper van ontstekingen, huidproblemen, depressies, spierafbraak en vermoeidheid.

Gevolg calorieën tellen

Naast het feit dat suiker meer kapot maakt dan je lief is, zal je ook automatisch minder vetten gaan eten als je calorieën telt. Dit betekent dat je ook minder van de gezonde vetten uit bijvoorbeeld olijfolie en noten zult binnen krijgen. Deze vetten heb je hard nodig om je hersenen en hormonen gezond te houden. Je kent vast wel het wonderbaarlijke verschil in calorieën tussen pure chocolade en melk chocolade. Hoe puurder de reep is, hoe meer calorieën de chocolade bevat. Dit komt natuurlijk doordat melkchocolade veel meer suiker bevat en hieraan minder calorieën worden toegekend. Pure misleiding dus.

De producenten klappen in hun handen

Producenten lachen zich suf aangezien ze nu nog meer suiker in hun producten kunnen verwerken. Een peperkoek producent haalt bijvoorbeeld een beetje vet uit zijn product, voegt wat van het verslavende suiker toe en mag dan op het etiket vermelden: “Nu, met minder calorieën!”  Hiernaast zorgt de grotere hoeveelheid suiker natuurlijk ook voor meer eetbuien, meer energiedips en dergelijke.  Hierdoor krijgen mensen weer eerder trek en gaan meer van deze zoete producten eten.

Stoppen met calorieën tellen?

Nu kunnen we met een gerust hart stoppen met het tellen van calorieën en starten met het kijken naar de ingrediënten van producten. Suiker kent een hoop schuilnamen dus laat je niet foppen. Op Sportflock kan je nog meer informatie over voeding vinden. Voor nu: Eet een lekker stukje pure chocolade, laat de olijfolie rijkelijk vloeien en wees niet bang voor het hoge aantal calorieën uit gezonde vetten.